Kit ubojica krenuo na osvetničku misiju: Sa svojom ‘bandom’ je potopio već tri broda, ljudi strahuju

Oni su najveći grabežljivci oceana, a sada su počeli topiti brodove.

Orke jednostavno nisu nešto s čime bi itko trebao riskirati. Veliki bijeli morski psi, plavi kitovi – nitko od njih nije siguran od vrlo inteligentnih i kreativno nasilnih vrsta. Čak i izlazak iz vode nije nužno od pomoći, jer je poznato da grabežljivci otimaju morske lavove s plaže i stvaraju valove kako bi izbacili tuljane s leda. Ukratko, nitko se ne petlja s orkama.

 

Stoga nije baš utješno otkriti da je jedna grupa ovih morskih prijetnji potopila jahte uz obalu Gibraltara. Pljačkaši kitovi već su potopili ne manje od tri broda.

Čini se da bande orki uče od kolovođe po imenu Gladys. Stručnjaci sada vjeruju da se Gladys osvećuje čamcima nakon što ju je jedan udario ili se zaplela u mreže, što bi njezino neodobravanje čamaca učinilo razumljivim.

 

Loše nam se piše

 

A ako mislite da je čamac dovoljno velik i jak da izdrži orke, razmislite ponovno. Istraživači su nedavno zabilježili jata orki kako uspješno napadaju i ubijaju zdravog odraslog plavog kita, koji može narasti do 30 metara. Mnogi privatni brodovi za razonodu ili ribarenje su sitnica u usporedbi s takvim levijatanom.

Skiper Greg Blackburn prisjetio se nevjerojatnog susreta s Gladys i njezinom družinom 2. svibnja. Greg je plovio brodom Bavaria 46 u Gibraltarskom tjesnacu po lošem vremenu kada je shvatio da je brod na meti.

 

Usred valova od 10 stopa i vjetra od 30 čvorova, kitovi su udarili u kormilo broda s dva teška udarca. Rekao je za 9News da je to bila točka kada su shvatili da ‘definitivno postoji nešto tamo dolje’.

 

Opaka banda

 

Dvije velike orke izvele su prvo nabijanje, da bi im se pridružile još četiri.

 

Ispričao je: “Kad se glavna kapsula pojavila, izgledalo je kao da postoji matrijarh s teletom. Pomislio sam ‘o, bože’ kad sam ih vidio. Ne možete puno učiniti u tom trenutku.”

 

Gregov je odgovor bio da pokuša napraviti brod “što dosadnijim”. Uspjeli su preživjeti napad, ali su pretrpjeli veliku štetu od nemilosrdnog napada kitova.

 

Studija objavljena u časopisu Marine Mammal Science u lipnju 2022. bilježi da su napadi sve češći. Također obično slijede isti obrazac, s orkama koje se približavaju s krme kako bi pogodile kormilo. Nakon što zaustave brod, obično izgube interes.