Ljudima u spavaću sobu pao misteriozni objekt iz svemira: Znanstvenici misle da znaju odakle potječe

Vlasti još uvijek istražuju podrijetlo očitog svemirskog kamena, ali Derrick Pitts, glavni astronom na Institutu Franklin u Philadelphiji, rekao je za CBS News da bi mogao biti star 4 do 5 milijardi godina.

Prije nekoliko dana jednoj je obitelji u New Jerseyju u SAD-u u spavaću sobu kroz krov upao kamen i to ravno iz svemira. Kamen za koji znanstvenici misle da je meteorit srušio se na kuću u New Jerseyju u ponedjeljak (8. svibnja), oštetivši spavaću sobu, a srećom nitko nije stradao.

 

Nitko nije bio u kući Suzy Kop u Hopewell Townshipu, kada je svemirska stijena upala kroz krov, Meteorit je pao oko 13 sati i probio krov te je sletio u spavaću sobu Kopina oca. Sudeći po oštećenjima, meteorit je udario u pod, odbio se i zaustavio u kutu sobe. Metalni kamen je veličine oko 10 cm sa 15 centimetara. “Dotaknula sam tu stvar jer sam mislio da je to običankamen, no bilo je toplo”, rekla je Kop za CBS News.

Vlasti još uvijek istražuju podrijetlo očitog svemirskog kamena, ali Derrick Pitts, glavni astronom na Institutu Franklin u Philadelphiji, rekao je za CBS News da bi mogao biti star 4 do 5 milijardi godina. Moguće je da je meteorit bio dio tekuće kiše meteora Eta Aquarid, koja se otprilike događa između 19. travnja i 29. svibnja svake godine, a koja je dosegla svoj vrhunac oko 5. i 6. svibnja. Tijekom najjačih dana, kiša može proizvesti stotine “eksplozija zvijezda” na sat, od kojih su većina meteori koji izgaraju u atmosferi.

Ovi meteori su stjenoviti ostaci koje je ostavio Halleyev komet, koji postaje vidljiv sa Zemlje svakih 75 do 79 godina, prenosi Live Science. “Da stvarno udari u kuću, da ga ljudi mogu pokupiti, to je stvarno neobično i dogodilo se vrlo malo puta u povijesti”, rekao je Pitts.

Meteori cijelo vrijeme ulaze u Zemljinu atmosferu, ali većina izgori prije nego udari o tlo. U rijetkim prilikama oni koji slete uzrokuju štetu na zgradama.