MRAČNA TAJNA MALE SIRENE: Sve što ste znali o OVOJ BAJCI je pogrešno – ISTINA će vas ostaviti BEZ TEKSTA

Da li zaista znate šta se krije iza originalne bajke Mala Sirena?

Savršen porodični film “Mala sirena” samo što nije stigao u naše bioskope i svi s nestrpljenjem očekujemo ovo hvaljeno ostvarenje, pogotovo jer smo odrasli uz Diznijev crtani o Arijel, pa sada želimo da i naša deca imaju nešto o čemu će da maštaju kao mi.

 

Ali kako je sve počelo:

 

Diznijev crtani svakako je najpoznatiji, ali sve je zapravo počelo od bajke „Mala sirena“ (u originalu „Den lille havfrue“) koju je danski pisac Hans Kristijan Andersen napisao još početkom 19. veka. Delo je prvi put objavljeno 1837. kao deo zbirke „Bajke ispričane za decu“ u kojoj se nalazilo još osam Andersenovih priča, piše Istorijski zabavnik.

Veruje se da je inspiraciju za „Malu sirenu“ Andersen pronašao u grčkim mitovima o sirenama – zavodnicama koje pesmom mame mornare kako bi se njihovi brodovi nasukali na hridi, ali i u bajci „Undina“ Fridriha de la Mote Fukue, nemačkog pisca iz perioda romantizma, o ženskom vodenom duhu koji se udaje za viteza sa kopna kako bi stekao dušu.

 

Sama Andersenova priča dosta je mračnija od one koju je Dizni prikazao. Mala sirena, jedna od šest prelepih ćerki morskog kralja, zaljubljuje se u princa koji živi u kraljevstvu izvan vode. Nakon što joj baka otkrije da samo ljudska bića imaju besmrtnu dušu i da će, samo ako se čovek zaljubi u nju i ako se venčaju i ona steći jednu, Mala sirena odlučuje da se odrekne života u moru i ode na kopno. Svoj glas trampi sa vešticom za noge i pridružuje se princu u njegovom dvoru.

Priča, međutim, ima tužan kraj – Mala sirena ne uspeva da osvoji ljubav kraljevića, on se zaljubljuje i venčava sa drugom, a Mala sirena umire postavši morska pena. U poslednjim pasusima priče, sirena postaje „ćerka vazduha“, duh koji će tokom 300 godina imati priliku da na Zemlji čini dobra dela i na taj način dobije sopstvenu dušu. Nakon toga, baš kao i ljudi, dospeće na nebo.

 

Bajka je još za vreme Andersenovog života stekla veliku popularnost, ali i izazvala brojne kritike, pre svega, zbog završetka. Iako je tokom decenija bilo mnogo tumačenja simbola i poruka koje je danski književnik hteo da pošalje, danas većina misli da je bajka o maloj sireni, pre nego ljubavna priča, zapravo priča o potrazi za dušom.