NAJPOZNATIJA PROROČANSTVA SIMPSONOVIH KOJA OSTAVLJAJU BEZ TEKSTA: Nikome nije jasno kako je čuvena serija ovo PREDVIDJELA

Posljednjih godina veoma često pojedine scene iz, ovog sad već možemo reći kultnog, crtaća djeluju kao neka proročanstva. Zaljubljenici premotavaju stare epizode i dokazuju koliko su autori bili ispred svog vremena, a te dokaze možete vidjeti uz jednostavnu pretragu na internetu.

Kreatori animirane serije Met Grejning, Sem Sajmon i Džejms L. Bruks čak 14 puta bili pravi pravcati proroci. Evo šta su još pogodili, osim Trampove pobjede, pametnih satova i spajanja “Foksa” i “Diznija”.

 

U epizodi iz 1993. mađioničare u šouu sličnom onom koji izvode Sigfrid i Roj napao je njihov verni tigar. Pravi Roj je napadnut 2003. tokom jednog živog nastupa. Pretrpiio je teške povrede, ali je preživio.

Na premijeri 28. sezone pomenuta je šala vezana za Arnolda Palmera, istoga dana kada je ovaj golfer umro.

 

Na izborima za američkog predsjednika 2012. mašina za glasanje je bila u kvaru i svi glasovi za Baraka Obamu su otišli Mitu Romniju. Homeru Simpsonu to se desilo još 2008, kada je njegov glas za Obamu otišao Mekejnu.

 

U epizodi iz 1998. Homer piše jednačinu na tabli čije rješenje daje “masu Higsovog bozona samo malo veću od nanomase pravog Higsovog bozona”, otkrio je naučnik Sajmon Sing.

 

Kuharica u školi je u epizodi iz 1994. prikazana kako poseže u bure na kojem piše “dijelovi konjskog mesa” i stavlja ga u lonac u kojem sprema ručak za đake. Mnogo kasnije, 2013, objavljena je vijest da su u proizvodima od govedine širom Velike Britanije pronađeni tragovi konjskog DNK.

 

Milhaus je 2010. predvidio da će Bengt R. Holmstrom osvojiti Nobelovu nagradu za ekonomiju. To se i desilo, ali tek 2016.

 

Sada skoro izumrla, ali nekada popularna video-igra “Guitar Hero” prvi put je objavljena 2005. Međutim, kod “Simpsonovih” su već 2002. Mik Džeger i Kit Ričards poklonili Homeru jaknu na kojoj piše “Guitar Hero” na leđima.

Za virtuelnom rijaliti igrom “Farmville” svi su poludjeli 2009, kada su bježali sa posla i časova da obrađuju farmu. U epizodi iz 1998. “Simpsonovi” su imali scenu u kojoj se klinci igraju na simulatoru za baštenske radove.

 

U epizodi “Lisa Goes Gaga”, emitovanoj 2012, Ledi Gaga je prikazana kako leti iznad publike na koncertu, dok visi okačena na žice. Pjevačica je u polufinalu 51. Superboula 2017. zaista preletjela do scene sa krova stadiona i nosila skoro istu garderobu kao onu u crtanoj epizodi.

 

U 18. epizodi druge sezone, emitovanoj 1991, Ringo Star iz “Bitlsa” odgovara na pisma fanova i kaže: “Oni su odvojili vrijeme da mi pišu i ne zanima me ako mi bude trebalo i 20 godina, ali ima da odgovorim svakome od njih”. Pa, jedna žena je 2013. dobila odgovor na svoje pismo ser Polu Makartniju posle 50 godina.

Homer i Mardž su 2010. pobijedili Švedsku i osvojili zlatnu olimpijsku medalju u karlingu. Amerikanci su osvojili prvo zlato u karlingu tek ovog februara na OI u Južnoj Koreji pobjedivši u finalu, pogađate – Švedsku!

 

Da nam je neko 1995. godine, recimo, rekao da će svijet funkcionisati uz pametne telefone i satove, slatko bismo se nasmijali, ali danas ne možemo zamisliti život bez ovih spravica. Još 1993. godine u jednoj epizodi predvidjeli su virtuelnu realnost, doduše u toj epizodi Homer i Mardž tole glad uz pomoć virtuelne realnosti. Naučnici možda nisu daleko i od takvog rješenja, ali sasvim je sigurno je da je virtuelna realnost prije 27 godina bila na nivou naučne fantastike običnim ljudima, ali danas mnogi žive virtuelne živote koristeći društvene mreže.

Takođe, u epizodi iz 1995. godine Liza na svom zidu sobe ima poster na kojem se vidi najava za turneju „Roling stounsa“ nazvana – Turneja u invalidskim kolicima 2010. Pre četvrt veka „Stounsi“ nisu mogli ni da zamisle, kao ni njihovi obožavaoci, da će turneja 2010. biti izvodljiva, a ove „rok dede“ i danas mogu da zapraše bilo kojom scenom.

Jedan od svježijih primjera bila je i epizoda iz 2013. godine u kojoj Homer ima političku ulogu, a gostujući na vestima na kajronu je ispisan tekst da Evropa prodaje Grčku na „I beju“ zbog velikih dugova. Samo par godina kasnije Grčku pogađa najveća dužnička kriza iz koje i sad pokušava da se izbavi, navodi filmtv.rs.