NASA objavila zabrinjavajuću studiju: Otkrili su koliko vremena Zemlja ima za pripremu prije razorne solarne baklje

NASA razvija AI sustave za predviđanje takvih događaja.

Da razorna solarna baklja ide prema Zemlji, pokazalo se da ne bismo imali baš puno vremena za pripremu. Zapravo, nova su otkrića pokazala da ako baklja koja može utjecati na život na našem planetu, da doista ide prema nama, dobili bismo samo 30-minutno upozorenje. Nova studija NASA-e pokazala je da bi štetne solarne oluje mogle uzrokovati nestanak struje i prekinuti internet, a mi bismo imali samo kratko vrijeme da se pripremimo za njih kad bismo saznali da idu prema nama.

 

NASA razvija AI sustave za predviđanje takvih događaja. Njegov sustav koji pokreće umjetna inteligencija zove se DAGGER, a koristi se za zaštitu Zemlje od razornih događaja koje uzrokuju solarne oluje.

Sustav proučava geomagnetske poremećaje i solarni vjetar kako bi predvidio vanjske sile koje bi mogle utjecati na život na našem planetu.

 

Istraživanja provode istraživači u Frontier Development Labu. Članovi NASA-e, Geološkog instituta SAD-a i Ministarstva energetike SAD-a uključeni su u rad, koji koristi AI metodu “dubokog učenja” za promatranje ponašanja i obrazaca u svemiru. Vishal Upendran iz Međusveučilišnog centra za astronomiju i astrofiziku u Indiji vodeći je autor istraživanja. Upendran je u izjavi rekao: “S ovom umjetnom inteligencijom sada je moguće donositi brza i točna globalna predviđanja i informirati odluke u slučaju solarne oluje, čime se smanjuje – ili čak sprječava – razaranje modernog društva.”