Niste niti svjesni što vam se sve može dogoditi ako sjedite prekriženih nogu i koliko vam tijelo zapravo pati

Sjedenje prekriženih nogu može također utjecati na probavni sustav.

Sjedenje prekriženih nogu može biti ugodno, mnogima je navika i čini se da je to jednom dijelu ljudi prirodan način sjedenja. Međutim, postoje mnoge studije koje pokazuju da je to zapravo loše za zdravlje.

 

Promjena ravnoteže tijela

Kada sjedite prekriženih nogu, vaše tijelo se pomjera iz prirodne ravnoteže. To može dovesti do stresa na kralježnicu i kukove, što uzrokuje bolove u leđima i smanjuje fleksibilnost zglobova. Sjedenje prekriženih nogu također može dovesti do lošeg držanja tijela i krivog položaja kralježnice.

 

Poremećaj cirkulacije krvi

 

Sjedenje prekriženih nogu može također utjecati na cirkulaciju krvi. Kada su noge prekrižene, dolazi do ograničavanja protoka krvi kroz arterije, što može dovesti do oteklina i trnaca u nogama. Ovo također može utjecati na krvni tlak, jer krv teče teže kroz tijelo kada su noge prekrižene.

 

Opterećenje na zglobovima

 

Sjedenje prekriženih nogu stavlja dodatni pritisak na zglobove koljena, što može uzrokovati probleme s zglobovima i trajne oštećenja. Ovo se posebno odnosi na ljude koji redovito sjede prekriženih nogu, jer to može dovesti do dugoročnih problema s kralježnicom i zglobovima.

 

Problemi s probavom

 

Sjedenje prekriženih nogu može također utjecati na probavni sustav. To može dovesti do problema s probavom, poput zatvora i sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Kada sjedite prekriženih nogu, vaša zdjelica je u nepravilnom položaju, što može usporiti probavu hrane.