OVAKO JE MUFTIJA ZUKORLIĆ UPOZORAVAO NA DESTRUKCIJU PORODICE I DRUŠTVA: “Ovo ludilo će da prođe, al odneće veliki danak”

Muftija Zukorlić o deci i roditeljima govorio je bez dlake na jeziku, a ukazivao je i na mnoge propuste u društvu.

Aktuelna tragična dešavanja zavila su nas u crno i pokrenula mnoga pitanja na koja intenzivno pokušavamo naći adekvatan odgovor. Osim toga, mnogi traže krivca za zlo koje nas je snašlo, umesto da kao društvo prihvatimo odgovornost i damo sve od sebe da do ovakvih slučajeva više nikad ne dođe.

Jedan od onih koji su upozoravali društvo na potencijalne događaje nalik ovim koji su nas zavili u crno jeste muftija Muamer Zukorlić.

 

– Ovo ludilo će da prođe, al odneće veliki danak. Previše će odneti! Previše će biti uništenih generacija i mladih ljudi, al nemojmo zatvarati, kad se dotakne to dno ajmo sačuvati seme. Dakle, daj da sačuvamo seme, pa kad prođe ova grozna zima, pa neko proleće izlista, nešto, da možemo to seme zasaditi – govorio je Zukorlić, osvrćući se na rijaliti programe.

 

Zukorlić je često govorio o vaspitanju dece, osvrćući se na roditeljske greške koje mogu dovesti do destrukcije porodice.

Oni koji su se opredelili sopstvenom hedonizmu, njima su deca smetnja. Vi ćete i čuti neke majke “Uh jedva ovo dvoje podnosim”. Pa nije dato da majka podnosi decu, nego da uživa u njima. A šta je poenta, smetaju joj da gleda seruju, da gleda rijaliti… Naravno, u toj orjentaciji deca su višak, šta će ti, šta će ti ako je tebi užitak da razmatraš kako to izgleda kad su ljudi prljavi, nemoralni, kad se varaju, kad podvaljuju, e to je to. I naravno da su kod takve majke i takvog oca deca višak, tu dolazi do destrukcije porodice – objasnio je jednom prilikom Zukorlić.

Deca sve upijaju iz okruženja, i roditelji moraju da sopstvenim primerom vaspitavaju svoju decu. Ako detetu naređujete, oni to vide kao vid agresije. Ako im nešto uskraćujete, deca to shvataju kao da je to nešto veoma vredno, i ona to žele da imaju. Deca najviše upijaju ono što roditelji razgovaraju međusobno ili sa prijateljima, nego ono što im pričate direktno. Zato kada roditelj ima naviku da psuje, što je na Balkanu tobože neki dokaz muškosti, svom detetu posle govori nemoj da psuješ. A on sam pred svojim detetom psuje. Tada dete učite i licemerju, a ne samo psovkama, i usađujete mu dvojne standarde. Deci morate izgraditi osećaj superiornosti koji dobijaju kada osete da pripadaju višem etičkom standardu. Dete ne može da se brani od greha i iskušenja ako se oseća inferiorno, već samo ako se oseća superiorno. Moja deca se gnušaju sve te prljavštine sa ulice, medija i društvenih mreža i smatraju to nižom vrstom – pričao je pokojni muftija, i rekao da deca moraju da imaju usađen osećaj ponosa što ne prihvataju takve stvari.