Ovo je lista najopasnijeg voća s tržnice: Neke od ovih namirnica kupujete svaki dan!

PAN Europe naglašava da čak i male doze ovih pesticida mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi.

Prema najnovijim podacima koje je dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network), voće može biti kontaminirano opasnim pesticidima. Ovi nalazi upozoravaju na moguće rizike po zdravlje, čak i kod minimalne konzumacije takvog voća.

 

Ova zabrinutost posebno je naglašena u svjetlu činjenice da se takvo voće prodaje na gotovo svakoj tržnici, te da ga mnogi vole jesti zbog njegovog ukusa i hranjivih sastojaka. Stoga, preporučuje se da potrošači pripaze na izbor i potraže načine kako minimizirati izloženost ovakvim pesticidima.

Pripazite!

 

Izvještaj koji je nedavno objavila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) upozorava na alarmantan nivo pesticida u određenim vrstama voća u Europi. Prema ovom izvještaju, čak 49% krušaka, 44% grožđa, 34% jabuka, 29% šljiva i 25% malina su tretirane vrlo opasnim pesticidima i plasirane na tržište, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

 

Organizacija naglašava da čak i male doze ovih pesticida mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi. U izvještaju se također navodi da su među najzagađenijim vrstama krušaka bile one iz Portugala, Belgije i Nizozemske, dok su nizozemske, grčke i portugalske jabuke bile najzagađenije.

Ovaj izvještaj dodatno podiže svijest o značaju održive poljoprivrede i potrebi za smanjenjem upotrebe opasnih pesticida kako bi se osigurala sigurnost hrane i zaštita zdravlja ljudi. Potrošači mogu pomoći u smanjenju rizika konzumiranjem ekološki uzgojene hrane i biranjem proizvoda s manje količine pesticida.