Pokazivanje ljubavi prema vlasniku: Ovo su znakovi da ste omiljena osoba svom psu

Nema sumnje da su za vlasnike pasa njihova krznena bića najdraža stvorenja na svijetu, ali osjeća li vaš pas isto prema vama.

a, možda i ne mora biti. Psu je najdraža osoba, prema mišljenju veterinara, ona za koju ga vežu najpozitivnije asocijacije, ona koja se za njega najviše trudi.

 

To znači da omiljena osoba psu ne mora nužno biti njegov primarni vlasnik, pa čak ne mora ni živjeti s njim. Zapravo, to bi čak mogao biti i vaš šetač pasa. Kako onda znati ko je tačno najdraža osoba vašeg psa?

 

Žele biti u vašoj blizini

Ovo je možda pomalo očekivano, ali baš kao i kod ljudi, ako ste svom psu najdraža osoba, glavni znak na koji treba obratiti pažnju je da želi biti s vama i da čini sve što može kako bi bio u vašoj blizini što češće, piše Index.

Kait Hembree, veterinarska medicinska sestra i stručnjaka za ponašanje u GoodPupu, rekla je da će, kada vas vaš pas voli, često učiniti sve da ga dotaknete ili da bude u vašoj blizini, uključujući strateško naginjanje ili korištenje drugih metoda kao što je skakanje na vas da pokuša privući vašu pažnju.

 

Mašu vam repom

Još jedan način da psi pokažu svoju ljubav prema određenoj osobi je pokazivanje pozitivnog govora tijela, kao što je mrdanje tijela i mahanje repom. Prema Hembree, veliki zamasi repom koji uključuju cijeli pokret stražnjim dijelom tijela veliki su znak naklonosti vašeg ljubimca.

 

Održavaju kontakt očima s vama

Psećim jezikom, produljeni kontakt očima obično nije dobar znak. Zapravo, psi obično vide kontakt očima kao prijetnju ili izazov, pa ako vaš pas održava kontakt očima s vama, to znači da se u vašoj blizini osjeća sigurno i da vam može vjerovati, a povjerenje je jedan od najvećih znakova ljubavi.

 

Trljaju svoje lice o vaše

Kad vas pas najviše voli, vjerovatno će s vremena na vrijeme pokušati trljati svoje lice o vaše, a iako je to zato što žele pokazati svoju ljubav, postoji i drugo značenje iza ove pokrete.

Psi imaju mirisne žlijezde u svojim glavama, tako da kad god trljaju svoje lice ili glavu o vaše, oni svojim mirisom zapravo označavaju svoj teritorij, signalizirajući drugim psima da odstupe od vas, jer ste već zauzeti.

 

Nježni su prema vama

Drugi način da doznate voli li vas vaš pas najviše ili ne je da pokažete nježno ponašanje kada je u vašoj prisutnosti. Sam Meisler, veterinar, izvršni direktor i osnivač PetWellClinica “Ako je vaš pas uzbuđen što vas vidi, drži se uz vas kada ste kod kuće i pokazuje nježno ponašanje prema vama, poput naslanjanja na vas i traženja pažnje, imate posebno mjesto u njegovom srcu.”

 

Opušteni su u vašoj blizini

Kad je u vašoj blizini, je li vaš pas uznemiren, napet ili tjeskoban? Ili je opušten i smiren, uživa u sebi i vremenu koje provodi s vama? Ako vaš pas izgleda opušteno u vašoj blizini, to je još jedan znak koji potvrđuje da vam vjeruje i da ste mu doista najdraža osoba na svijetu.

 

Prati vas posvuda

Prati li vas pas po cijeloj kući? Kupaonica? Kuhinja? Vrt? Prema PetMD-ju, ovo je znak koji obično pokazuje da vas vaš pas obožava.

 

Žele spavati u vašoj blizini

Traži li vaš pas noću da spava blizu vas? Psi vole spavati pored svojih posebnih ljudi, ne samo da bi dobili toplinu i udobnost nego i zato što se u njihovoj blizini osjećaju sigurno. U isto vrijeme, oni vas takođe žele zaštititi.

 

Kako postati miljenik svog psa

Prema Hembree, ova posebna veza sa psom može se ostvariti raznim pozitivnim interakcijama ili iskustvima kao što su poslastice i hranjenje, igranje, zajedničke šetnje, planinarenje i puno maženja. Snaga veze koju stvarate, prema Meisleru, može varirati ovisno o nizu faktora, uključujući količinu vremena provedenog zajedno, pruženu njegu i ukupni odnos izgrađen tokom vremena.