Senzacionalno otkriće arheologa u Engleskoj: Pogledajte kakve su prastare glave iskopali i što one predstavljaju

Drugi artefakti pronađeni na lokalitetu tijekom prethodnih iskapanja, poput dragog kamenja i pločica s pečatom službenog rimskog carstva, ukazuju na uzbudljive veze između zemlje i rimskog cara iz trećeg stoljeća.

Ranije ovoga tjedna ekipa zajednice za iskapanje počela je kopati na Kriket klubu Carlisle u Cumbriji u Engleskoj.

 

Iako se očekuje da će novo iskapanje trajati malo više od mjesec dana, sudionici su već drugi dan iskapanja naišli na pravu riznicu. Naišli su na dvije klesane glave iz doba Rimskog Carstva. Sada, na prvi pogled, dvije rimskih klesane glave možda ne znače mnogo većini nas, ali pričekajte dok ne shvatite njihovu važnost.

Par rimskih klesanih glava označava ‘prvo pronađeno kiparstvo s ovog lokaliteta’, prema tehničkom direktoru tvrtke Wardell Armstrong, Franku Gieccku.

Otkriće stoljeća

 

Drugi artefakti pronađeni na lokalitetu tijekom prethodnih iskapanja, poput dragog kamenja i pločica s pečatom službenog rimskog carstva, ukazuju na uzbudljive veze između zemlje i rimskog cara iz trećeg stoljeća, Septimija Severa.

 

Rimske klesane glave pohvaljene su kao moguće ‘nalaz stoljeća’, prema Gieccku, što potvrđuje ‘važnost kupališta’ i podiže ‘važnost lokaliteta na potpuno novu razinu s takvim monumentalnim skulpturama i dodaje ukupnoj veličanstvenosti zgrade’.

 

“Iskapanja su dodala daljnje dokaze o važnosti Carlislea i njegovom mjestu kao centra Rimskog Carstva. Općenito, postoji međunarodni interes za lokalitet i nalaze, čime se povećava svijest ljudi o Muzeju Carlisle kao rimskom centru i svjetskoj baštini Hadrijanovog zida”, navodi se na Eventbrite stranici projekta.

 

Anne Quilter, savjetnica u Carlisleovom vijeću, izjavila je da su dvije rimske klesane glave ‘pravi uspjeh već u ranoj fazi iskapanja’.

 

Nastavila je: “To je značajan nalaz i sjajno je čuti da su otkrili volonteri. Carlisle ima bogatu rimsku povijest, a ovo dalje jača povezanost grada s tim razdobljem. Ne mogu dočekati da vidim što još bude pronađeno.