Snajperist snimio jeziv video: Pogledajte iz prvog lica s kolike daljine može eliminirati svoju metu

U snimci naizgled praznog krajolika, kamera je prikazala pogled kroz nišan i na njemu se vidi čovjek koji sjedi i nije svijestan dan stotinama metara dalje netko drži prst na obaraču.

Snimka koja prikazuje pogled kroz nišan otkrila je nevjerojatnu udaljenost s koje snajperisti mogu vidjeti i pogoditi svoje mete. Najdulje zabilježeno snajpersko ubijanje u povijesti izvršeno je na udaljenosti od 3450 metara, dakle gotovo tri i pol kilometra. Da biste napravili takav hitac, prvo morate uočiti metu, a na toj udaljenosti to je gotovo nemoguće učiniti samo ljudskim okom.

 

Zato snajperisti koriste nišane i pomoć promatrača da identificiraju mete i utvrde mogu li pogoditi ili ne. Snimka snimljena u Afganistanu pokazala je koliko dramatičnu razliku može napraviti domet kada je u pitanju uočavanje ljudi na velikim udaljenostima.

U videu snajperist i osmatrač kažu ‘ne pucaj’ i samo pogledaju tipa dok besposleno njiše nogama. Snajperisti mogu provoditi dane iza nišana čekajući pravi trenutak za pucanje, a na nevjerojatno velikim udaljenostima moraju uzeti u obzir razne čimbenike kako bi pogodili.