SVI DRŽE JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA, A NISU NI SVESNI KAKVU GREŠKU PRAVE! Evo zašto je to najgore mesto za čuvanje ove namirnice!

Vrlo je važno znati kako dobro organizovati frižider da bi hrana bila dobro očuvana. Frižider nema homogenu temperaturu, stepen hladnoće nije isti na vrhu i u odeljku za voće i povrće. Najhladnija tačka je polica iznad dela s voćem i povrćem.

 

Ako frižider dobro radi, temperatura treba da bude od 0 do 2 stepena u donjim policama, 4 stepena u središnjem delu, 6 stepeni na vrhu frižidera i 8 stepeni u policama na vratima.

Problem sa smeštanjem jaja je u tome što mesto za njih predviđeno u frižideru nije najbolje mjesto na kojem bi ovu namirnicu trebalo čuvati. Osim što je to područje na kojem je temperatura viša, to je i mesto najpodložnije promenama temperature zbog otvaranja i zatvaranja vrata. Na ljusci bi se zbog toga mogao stvoriti štetni kondenzat. Jaja treba ostaviti u njihovoj ambalaži i staviti ih u gornji deo frižidera.

Na policama montiranim na vratima možete držati proizvode kojima treba lagano hlađenje: pića, vino, vodu, pivo, kečap, senf, puter, ali ne i mleko.