Titanik kakav do sada nismo vidjeli: Novi, najdetaljniji snimak “nepotopivog broda” (VIDEO)

Čuveni Titanik je snimljen u najvišoj rezoluciji do sada, što je naučnicima omogućilo da zumiraju određene oblasti bez gubitka kvaliteta slike i pružilo najjasnije snimke do sada.

Od kako je u 2:20 ujutro 15. aprila 1912. godine “nepotopivi” Titanik nestao pod talasima i sa sobom odnio 1.500 duša, ne prestaje da zaokuplja maštu istraživača različitih oblasti.

Olupina počiva u mraku, a rasturena slagalica od krhotina zarđalog čelika rasuta je po dnu sjevernog dijela Atlantika na površini od oko 400 hektara. Razjedaju je mikroorganizmi. Naučnici prate stanje olupine, ali rijetko imaju priliku da sam potonuli brod i vide.

 

Zato je snimak koji je napravila kompanija za ronilačke izlete OušnGejt ekspedišns posebno obradovao sve one koje fascinira priča o ovom brodu.

Tim je snimio čuveni brod u najvišoj rezoluciji do sada, od oko 8.000 piksela, što im je omogućilo da zumiraju određene oblasti bez gubitka kvaliteta slike i pružilo najjasnije snimke do sada.

Na snimku su uočeni nikada ranije viđeni detalji, kao što je natpis na sidru “Noa Hindžli i sinovi”. Pokazalo se i kako se olupinja menja u svom vodenom grobu.

 

Ovo je bila druga godišnja ekspedicija OušnGejta do Titanika. Kompanija prevozi “specijaliste za misiju” i istraživače do broda uz pomoć njihovih “Titana”.

 

Osmodnevna ekspedicija do organizovana je krajem maja 2022. godine, a za mesto na Titanu, svaki “specijalista za misije” mora da plati 250.000 dolara.

Podmornica Titan je opremljena najnovijim kamerama za snimanje slika ultra visoke rezolucije koje će pomoći u određivanju stope propadanja olupine i proceni morskog života koji živi na olupini. Misija je zaronila duboko ispod severnog Atlantika sve dok svetla podmornice nisu bljesnula na ogromnom brodu.

 

Posadu je dočekalo “ogromno sidro od 15 tona koje se još uvek nalazi na palubi olupine i okov koji je prvobitno bio pričvršćen za glavni jarbol koji se sada srušio“, rekao je ronilac PH Nargeolet.

 

“Kasnije na video snimku vidite tri okrugle strukture duž unutrašnje strane ograde. Ovo su trostruki kablovi koji su korišćeni za pristajanje da bi se brod pričvrstio za dok kada je Titanik bio u luci”, nastavio je Nargeolet.

Kako prenosi Dejli Mejl, tokom putovanja, ronioci su uočili trup broj jedan, teretni prostor broj jedan i čekrke – metalne konstrukcije koje se koriste za pomeranje velikih težina pomoću užadi, kablova ili lanaca.

 

Sve to je prvi put viđeno od kada je Titanik potonuo na dno okeana.

 

Takođe su registrovani dramatični dokazi propadanja u vidu šina koje su otpale sa broda.