KAKO NAPRAVITI BAZEN U DVORIŠTU, U NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH KORAKA? Gradnja može biti gotova za 1 mesec, a evo koliko KOŠTA

Evo koliko košta pravljenje bazena u dvorištu i kakva je procedura ukoliko se odlučite na taj korak.

Montažni bazeni postali su veoma popularni u Srbiji proteklih godina. Skoro da nema kuće koja nema bazen. Međutim, način na koji je jedan Rus napravio bazen u dvorištvu, oduševio je mnoge, a veoma je jednostavan.

Za one koji pak ne žele da improvizuju, donosimo savete za gradnju bazena, kao i cene gradnje.

 

Betonski bazen sa pločicama ili PVC folijom

 

Betonski bazeni postoje sa dve završne obloge: pločicama ili PVC folijom. Razlika među njima osim cene je i vreme izgradnje. Zbog toga je u nastavku dati kratak pregled procesa izgradnje samog bazena, sa vremenom potrebnim za izvođenje, kao i sa okvirnim cenama.

Kako je za Gradnju naveo Đorđe Gudović iz jedne firme za proizvodnju i prodaju bazena, izgradnja betonskog bazena obloženog keramikom u proseku traje od dva do tri meseca, dok jer izgradnja betonskog bazena PVC folijom brža i traje oko jedan do dva meseca.

 

Sama izgradnja se može podeliti u par faza, a imajući u vidu da postoji više vrsta bazena (prelivni, skimerski, infiniti) raznih oblicika i sa završnim obradama (folija, poliester, epoksid), uzeta je najčešća varijanta koja se gradi kod nas, a to je skimerski betonski bazen dimenzija 8 x 4 x 1,5 dubine.

Prva faza izgradnje– planiranje i projektovanje, od 800-1.500 evra

 

Putovanje do novog bazena počinje dizajnom i projektom. Ovo je jako bitan faktor da biste dobili bazen kakav želite na kraju celog procesa, koji se kod nas, nažalost, često zanemaruje.

 

Za bazen iz primera cene projekta se kreću od 800 do 1.500 evra, kaže za Zadovoljnu Đorđe Gudović. Sam završni sloj ne utiče na cenu i vreme izrade projekta. Takođe je jako važno odrediti i sam položaj bazena u dvorištu. Preporuka je da se bira mesto koje je u toku dana najviše osunčano.

Prva sedmica – iskopavanje, od 1.500-3.000 evra

 

Iako je obično potrebno samo jedan ili dva dana da se iskopa rupa za bazen i instalaciju bazena, ponekad se mogu pojaviti komplikacije ako je pristup mestu kopanja ograničen komunalnim vodovima ili drugim preprekama.

 

Često se dešava, pogotovo u urbanim sredinama da je pristup građevinskim mašinama ograničen, pa se dešava da je potrebno vršiti čak i ručno iskopavanje, što na kraju može da potraje i do mesec dana.

 

Prosečna cena iskopa, sa odvoženjem viška zemlje i tamponiranjem donjeg sloja tucanikom se kreće od 1.500 do 3.000 evra i ona se nije promenila u odnosu na pre par godina. Proces je isti i isto traje za oba tipa bazena.

Oko mesec dana za armiranje i betoniranje, cena od 8.000 do 12.000 evra

 

Nakon što je bazen iskopan, vreme je za postavljanje armature i šalovanje podne ploče i zidova. Takođe je potrebno pored bazena izgraditi tehničku prostoriju za smeštanje bazenske opreme – ili, na primer, iskoristiti postojeći podrum u blizini.

 

U tehničku prostoriju je neophodno dovesti priključke infrastrukture – voda, struja, kanalizacija – kao i obezbediti samu ventilaciju i provetravanje iste. Pre betonaže potrebno je postaviti instalaciju bazenske opreme. Nakon postavke sve opreme, radi se betonaža, a ovaj proces obično traje oko dve nedelje.

 

Nakon završetka betonaže, u varijanti kada se radi keramika, neophodno je sačekati da prođe proces sušenja i sazrevanja betona koji po pravilu iznosi 28 dana. Ovaj period može da se iskoristi za instalaciju bazenske opreme u tehničkoj sobi, kao i za uređenje plaže oko samog bazena.

Kod bazena koji se oblažu PVC folijom nije potrebno da se čeka proces sušenja kao kod bazena sa keramikom, već jako brzo može da se pređe u fazu postavke PVC folije, pri čemu se štedi značajno vreme.

 

Cena ovih radova u proseku sa radom i materijalom iznosi od 8.000 do 12.000 evra, a ista je za obe varijante bazena.

 

Hidroizolacija bazena i postavka keramike ili folije: cene od 5.000 do 10.000 evra

 

Prvo se radi priprema zidova, obrađuju se svi prodori u bazenu, uklanjaju se eventualni ostaci od armature. Nakon toga se pristupa reprofilaciji zidova i poda bazena kako bi se dobila idealna podloga za nanošenje hidroizolacije.

 

Sam proces nanošenja hidroizolacije je jako važan jer sama hidroizolacija predstavlja vezu između betona i mozaik pločica. Nakon nanošenja hidroizolacije, keramičari rade lepljenje mozaika, a nakon toga se isti fuguje.

Cena postavljanja mozaika, sa svim slojevima i radom, kreće se u proseku od 70 do 120 evra po m2. Kod PVC folije, kao što smo već rekli, nije neophodno da se čeka proces sušenja betona. Folija može da se radi nekoliko dana nakon betonaže.

 

Cene kvalitetnih folija debljine 1,5 mm sa ugradnjom se kreću do 40, pa do 75 evra po m2 za premium modele PVC folija, kaže za naš portal Đorđe Gudović.

 

Plaža i bazenska oprema: od 4.000 do 12.000 evra

 

Nakon što je školjka bazena završena, možete pristupiti izradi plaže. Postoje razni načini da se odradi popločavanje, a neki od primera su keramika, deking, štampani beton, behaton itd. Cene variraju u zavisnosti od izbora, ali prosek po metru kvadratnom može da ide od 30, pa do čak i nekoliko stotina evra.

U bazensku opremu spadaju filter, pumpa, skimeri, rasveta, penjalice za silazak u bazen, elektro i cevna instalacija, ručni usisivač itd. U dodatnu opremu spadaju razni sistemi za dezinfekciju vode, razne vrste slapova, tuševa, masažera, turbodžetova, kao i oprema za dogrevanje bazenske vode.

 

Osnovni paket opreme sa montažom se kreće od 4.000 evra u zavisnosti od proizvođača opreme, a dodatna oprema može da podigne cenu izgradnje bazena i na 12.000 evra.

 

Najveća prednost izgradnje bazena s pločicama je izdržljivost površine. Pločice bazena mogu trajati i do 20 godina uz pravilno održavanje i izgledaju neverovatno.

Suma sumarum

 

Na osnovu svega navedenog, dolazi se do zaključka da se najpovoljnija cena betonskog bazena kreće od oko 19.000 evra, pa do oko 38.000 evra za bazen dimenzija 8×4 metra i dubine 150 cm, a u zavisnosti od obloge i ugrađene opreme.

 

Gotovi polipropilenski i fiberglas bazeni

 

Polipropilenski i fiberglas bazeni su dva tipa bazena napravljena od gotovog korita koji se postavlja u iskop zemlje. Oni su postali veoma popularni u poslednje vreme.

 

Polipropilenski bazeni se ugrađuju u prethodno pripremljeni iskop sa pločom od armiranog betona. Težina plastičnog bazena kreće se od 200 do 900 kilograma. Ručno rukovanje sa malim bazenima je moguće čak i bez dizalice.

 

Cene polipopilenskih bazena dimenzija 4×8 dubine 150 cm je oko 14.500 evra, dok cena fiberglas bazena oko 18.000 evra.

Nema hidroizolacije, brza izgradnja

 

Kao prednost izvođači ističu da je bazen gotova konstrukcija koja ne zahteva hidroizolaciju.

 

Kod polipropilenskih bazena zimi se može ispustiti voda jer materijal ima vrlo visoku otpornost na niske temperature. U zimskom periodu se onda može koristiti kao klizalište ili mali hokejaški teren.

 

Oblik polipropilenskih bazena se bira po želi, a bazen dolazi sa potrebnom opremom: mlaznicama, skimerom, uređajem za osvetljenje, dok se bazeni od fiberglasa uzimaju kao gotovi bazeni po predefinisanim merama.

 

Vreme instalacije za bazene sa gotovim koritom je oko dve nedelje.

 

Biobazeni – rešenje za ljubitelje prirode

 

Ljubitelji dizajna i poštovaoci odvažnog stila će ceniti modernu varijantu prirodnog bazena koju karakterišu nepravilni, ekstravagantni oblici.

 

Kao i kod klasičnih prirodnih bazena, glavna filtracija obavlja se u filtracionoj jedinici koja je smeštena na obodu bazena. Moderni prirodni bazeni se često oslanjaju isključivo na biološke filtere, bez upotrebe biljaka.

 

Prednosti prirodnih bazena su brojne: ekološki su prihvatljivi – bez hemikalija, zahtevaju manje održavanja od tradicionalnog bazena, a tu si niži tekući troškovi održavanja. Pritom, ovaj predivan, ekološki raznolik sistem podiže vrednost vašem imanju.

 

Okvirna cena izgradnje bazena sa osnovnom opremom koji odgovara standardnom bazenu od 5×10 metara, od oko 30 kvadrata vodene površine i 30 cm obale po obodu košta oko 25.000 evra.