Niste svjesni što zapravo jedete kada jedete roštilj: Grillano meso može imati zastrašujuće posljedice za organizam

Uvijek se savjetujte s kvalificiranim stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste dobili personalizirane smjernice o prehrani i zdravlju.

Roštiljanje je popularna aktivnost koja spaja ljude diljem svijeta. Miris dima, zvuk prasakajućih plamenova i neodoljivi okus mesa često nas privlače da se okupimo oko roštilja. Međutim, znanstvena istraživanja pokazuju da postoji niz opasnih i nezdravih aspekata u vezi s roštiljem i pečenim mesom.

 

Heterociklički aromatski ugljikovodici (HAU)

Prilikom pečenja mesa na roštilju, dolazi do stvaranja heterocikličkih aromatskih ugljikovodika (HAU), kemikalija koje nastaju iz izloženosti visokim temperaturama. Znanstveno je dokazano da su HAU povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate i dojke. Također, pokazalo se da se HAU mogu akumulirati u hrani i tijelu tijekom vremena, što povećava dugoročne rizike.

Heterocikličke amine (HAA)

Još jedan značajan aspekt roštiljanja je stvaranje heterocikličkih amina (HAA), koje nastaju kada se proteinska hrana, poput mesa, peče na visokim temperaturama. Studije su pokazale da HAA mogu biti kancerogeni i povezani su s povećanim rizikom od razvoja raka, posebno raka debelog crijeva i želuca. Prekomjerna konzumacija roštiljanog mesa može povećati izloženost tim tvarima.

 

Advanced glycation end-products (AGEs)

Roštiljanje mesa na visokim temperaturama također dovodi do stvaranja AGEs-a, spojeva koji nastaju reakcijom šećera s proteinima ili mastima u hrani. Istraživanja su pokazala da AGEs mogu imati štetne učinke na zdravlje, uključujući povećani rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i oštećenja bubrega. Visoka koncentracija AGEs u roštiljanom mesu može pridonijeti tim zdravstvenim problemima.

 

Hrana s visokim udjelom masnoća i kalorija

Roštiljanje često uključuje meso s visokim udjelom masnoća, poput kobasica, rebara i slanine. Takva hrana može biti bogata zasićenim mastima i kalorijama te je povezana s povećanim rizikom od pretilosti, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema. Prekomjerno konzumiranje takve hrane može negativno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje.

Roštilj i pečeno meso mogu biti ukusni i privlačni, ali važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti i nezdravih aspekata koje oni nose. Stvaranje HAU, HAA, AGEs te konzumacija masne hrane s visokim udjelom kalorija može povećati rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući rak, srčane bolesti i dijabetes. Preporučuje se umjerena konzumacija roštiljanog mesa te kombiniranje s više povrća i drugih zdravih namirnica kako bi se smanjio potencijalni štetan utjecaj.

 

Uvijek se savjetujte s kvalificiranim stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste dobili personalizirane smjernice o prehrani i zdravlju.