Nova kuća za 6.000 evra: Najviše ih kupuju mladi – Gotova za mesec dana, traje 100 godina, može i na kredit

Sve veća težnja ljudi da pobegnu od gradske gužve, a po nekoj pristojnoj ceni, podigle su tražnju montažnih kuća na rekordne nivoe. Brzina gradnje i dobijanje ključa u ruke i za manje od dva meseca, dodatno im je povećala prodaju.

Montažnu kuću od nekih 40 kvadrata, moguće je kupiti i za manje od 10.000 evra. Cena kvadrata je od oko 150 evra do oko 500 evra, a vrednost zavisi od niza faktora. U ponudi su dva tipa gradnje: siva gradnja i ključ u ruke.

 

Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) košta između 150 i 220 evra po kvadratu. Da biste izgradili kuću, neophodno je da imate plac, ali i lokacijsku dozvolu, što se dobija tako što geodetski snimak i idejno rešenje za kuću predate u opštini.

Takođe, treba uraditi i elaborat o energetskoj efikasnosti, a kada se prikupe sve potrebne dozvole, ide se na glavni građevinski projekat i radovi mogu da počnu.

 

U cenu su uračunati zidovi, odnosno drvena kontrukcija kuće sa izolacijom i gipsanim pločama. Dobija se i spoljšna fasada kuće sa izolacijom, krečenje unutrašnjih zidova, krov, stolarija, kao i transport, istovar i montaža. Uslov je da kupac prethodno napravi temelj i ploču na koju će se kuća i postaviti, a to za kuću od 40 kvadrata košta oko 1.000 evra.

Računica tako kaže da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti već za 6.000 evra, ali treba znati da će bar još nekoliko hiljada koštati sve neophodne instalacije i temelj.

 

Ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, a u zavisnosti od toga da li želite ili ne, izgradnju temelja. Po ceni od 500 evra po kvadratu moguće je dobiti celu kuću sa svim instalacijama, kupatilom, podovima, terasom, kuhinjom, ali i temeljem na koji se postavlja.

Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti za 20.000 evra i da za te pare imate kompletno opremljen objekat. U 40 kvadrata možete imati kupatilo, kuhinju, sobu, terasu, a kuću je moguće izvesti i na sprat.

 

Banke odobravaju kredit za montažnu kuću i on je sličan stambenom kreditu. Kao prvo, potrebno je da klijent ima plac na kojem će izgraditi nekretninu, uz naravno pribavljene sve neophodne dozvole za gradnju. Zahtev za kredit mogu podneti klijenti koji su državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji. Uslov je i zaposlenje na neodređeno vreme, najčešće minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili status penzionera.

Redovna primanja mogu da budu opterećena maksimalno do 60 odsto sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće. Ovo se pak pravilo razlikuje od banke do banke.

 

Što se tiče hipoteke za dobijanje kredita, važno je da vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da „pokrije“ vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. U zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kom se objekat gradi. Rok otplate kredita ide i do 30 godina, a kamata je trenutno oko 3 odsto.

 

Izvor: alo.rs