Ona je Novosađanka koja zida kuće od blata

Mladi arhitekta Dragana Kojičić ne boji se fizičkog rada, blata, prljanja, niti crnog ispod noktiju. Ova Novosađanka nakon završenog fakulteta, svoju karijeru usmerila je ka oživljavanu stare vojvođanske tehnike gradnje. Uz pomoć marketinške agencije „Kuća čuvarkuća“ u kojoj je radila do 2013. godine započela je promociju zemljane arhitekture. Paralelno sa radom u “Kući”, pokrenula je udruženje “Klub finih zanata” sa sedištem u Mošorinu, sa kojim konkuriše na projekte u poslednjih pet godina. Najbitniji od svih projekata je obnova postojećeg objekta od zemlje za koji je ove godine konačno dobila sredstva, sa željom da to postane centar za zemljanu arhitekturu.

 

Dragana je pobednica Creative Business Cup Serbia 2014 za najbolji biznis plan iz kreativnih industrija. Sa svojim projektom “kuća od blata” otišla je na međunarodno finale u Dansku zbog čega je bilo neophodno da registruje firmu. Tako je osnovana „Earth&Crafts“ za gradnju zemljom i prirodnim materijalima. Ova Novosađanka je već više od godinu dana vlasnik firme, a ove godine je zahvaljujući konkursu „Pokreni se za posao“ dobila i nove alate i izuzetnu obuku za preduzetnike, kojima planira da unapredi radove od naredne godine.

 

Dragana Kojičić svoje znanje o tradicionalnom sistemu gradnje ovog meseca deli i sa Novosađanima putem ciklusa predavanja „Zemljana arhitektura“ koja se održavaju u Muzeju Vojvodine.

 

– Na poziv kustosa i pedagoga Slađane Velendečić, dobila sam priliku da, u okviru Predavanja za početnike, pričam Novosađanima o zemljanoj arhitekturi. Na prvom predavanju, zajedno smo išli na put oko sveta i upoznavali sa zemljanim objektima najrazličitijih tipova, dok smo se na drugom upoznali sa osnovim principima gradnje zemljom, njenim sastavom, karakteristikama, kao i modernom primenom u svetu. Sledeća dva biće lokalnijeg karaktera – o zemljanoj arhitekturi Vojvodine i obnovi objekata od zemlje kod nas, nešto vrlo konkretno i praktično, priča Dragana za portal mojnovisad.com.