ROGOVIĆIMA UMIRALA SVA MUŠKA DJECA, A ONDA IM SE JAVILA JEDNA ŽENA: Poslušali ove njene riječi, a onda se rodio sin Marjan

Porodici Rogović umirala su sva muška djeca, a onda im je jedna žena tada rekla da neće moći da ima djecu jer mu krave pasu po svetinji.

Na padanima planine Murtenice ušuškalo se živopsino selo Ojkovica, njegovi meštani bave se poljoprivredom, ali samo jedna parcela zabranjena je za pašu stoke. U pitanju je prostrano imanje za koje se smatra da se nekada na njoj nalazila velika svetinja.

 

“Mom ocu su umirala sva muška djeca, a jedna žena mu je tada rekla kako da mu bude dobro kada mu krave pasu po svetinji. Od tog trenutka je tu praksu prekinuo, njegova prva žena je preminula, ponovo se oženio i dobio mene. Od kad sam stasao, ovde dođem da se pomolim Bogu i pročitam molitvu, svi mještani jako poštuju ovo mjesto”, rekao je za RINU mještanin Ojkovice Marjan Rogović.

Na ovom lokalitetu nalaze se ruševine koje već decenijama sa razlogom bude sumnju kod mještana. Pretpostavlja se da su u pitanju ostaci manastira Ojkovica. Prije nekoliko godina mesto je posjetio i Vladika Žički Hrizostom koji je dao blagoslov za areheološka istraživanja.

Smatra da je u doba Rimljana postojao čitav grad, pa je samim tim i ovo mjesto dobilo ime Gradina, a meni su stari pričali da se na našem imanju nalazio manastir. Ono što je specifično i kao neki Božiji znak, jeste da ovde skoro ništa ne niče, samo jedna biljka čiji su plodovi u obliku krstića”, kaže Marjan.

 

Misteriozno imanje u Ojkovci obilazili su istoričari koji su nakon svojih istraživanja mogli samo da pretpostave, ali ne i sa sigurnošću da kažu, da se nekada davno ovde nalazila Božija kuća kao i rimsko naselje. Njihove pretpostvake tek treba da se dokažu istraživanjima u praksi. Dok se to ne desi Marjan kaže da je na svom imanju našao izuzetan areheološki primerak.

 

“Dok sam orao parcelu pod heljdom ugledao sam čudan predmet, kad sam ga bolje zagledao i uzeo u ruke vidio sam da je u pitanju metalni nož. Moj sin je kasnije guglao na internetu da veoma liči na koplje iz doba Ilira staro čak nekoliko hiljada godina. Komšija i ja smo ga stavili na sigurno mjesto i čeka istoričare”, rekao je ovaj mještanin Ojkovice.

 

U Ojkovici žele da obnove ovu svetinju i nadaju se dobroj volji nadležnih i donatora, da bi tu svoju namjeru i sproveli u djelo.

 

“Ukoliko sve to izostane, ja ću na tom mjestu da postavim krst, da bi se bar na neki način znalo kako je ovde nekad bila velika svetinja”, zaključio je Marjan.

 

(Mondo/RINA)