Šta je ruska plaćenička grupa Vagner koja je pokrenula “državni udar” u Rusiji

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da njegovi borci nisu umiješani u vojni udar već u ‘marš pravde’.

Šef ruskih plaćeničkih snaga Wagner Jevgenij Prigožin tvrdi da su njegove snage ušle u Rusiju kako bi uklonile vojno vodstvo zemlje.

 

Ruske sigurnosne službe saopćile su da su u petak otvorile kaznenu istragu protiv Prigožina zbog pokretanja onoga što opisuju kao pobunu.

Prigožin je dugo optuživao najviše ruske vojne čelnike za neuspjehe u ratu u Ukrajini i poznat je po dugogodišnjoj svađi s ruskim ministarstvom odbrane.

 

Evo što znamo o Prigožinovim deklariranim ciljevima:

 

Šta je rekao Prigožin?

Prigožin je u petak objavio niz ljutitih video i audio snimaka u kojima je optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je naredio raketni napad na Wagnerove terenske kampove u Ukrajini, gdje se njegove trupe bore u ime Rusije.

Prigožin je rekao da će njegove trupe sada kazniti Šojgua u oružanoj pobuni i pozvao rusku vojsku da ne pruža otpor.

“Ovo nije vojni udar, već marš pravde”, rekao je Prigožin.

Rusko ministarstvo odbrane demantiralo je izvođenje raketnog napada.

Ruski Nacionalni antiteroristički odbor, koji je dio Federalnih sigurnosnih službi ili FSB, rekao je da će se protiv šefa Wagnera pokrenuti istraga zbog optužbi za pozivanje na oružanu pobunu.

FSB je Prigožinove izjave u petak nazvao “ubodom nožem u leđa ruskim vojnicima” i rekao da one predstavljaju poticanje oružanog sukoba unutar Rusije.

FSB je pozvao Wagnerove borce da uhapse Prigožina i rekao im da odbiju slijediti njegove “zločinačke i izdajničke naredbe”.

Interventna policija i ruska nacionalna garda angažirani su kako bi pojačali sigurnost ključnih objekata u Moskvi, uključujući vladine agencije i prometnu infrastrukturu, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Šta je temelj Prigožinovog spora s ruskom vojskom?

Prigožin je u januaru preuzeo punu zaslugu za zauzimanje Soledara u regiji Donjeck i optužio rusko ministarstvo odbrane da pokušava ukrasti Wagnerovu slavu.

Više puta se žalio da ruska vojska nije opskrbila Wagnera dovoljnom municijom da zauzme Bahmut i prijetio je da će povući njegove ljude.

Borci za koje se tvrdi da su Wagnerovi plaćenici u Ukrajini snimili su video u kojem psuju Glavni stožer ruske vojske, generala Valerija Gerasimova i optužuju ga da nije osigurao streljivo.

Prigožin je također istaknuo Shoigua zbog slabe kritike dok je optuživao ruske vojne čelnike za nesposobnost.

Nekada tajnovita poslovna figura s bliskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Prigožin je sve više podigao svoj javni profil, hvaleći se gotovo svakodnevno Wagnerovim navodnim pobjedama, sadonično ismijavajući svoje neprijatelje i žaleći se na ruske vojne vođe.