U Europi se pojavila invazija davno zaboravljenih opasnih kukaca: Njihov ubod je iznimno bolan, a napadaju sve živo

Naime, ove male, ali vrlo opasne štetočine mogu zadati svoj vrlo bolan ugriz čak i kroz odjeću.

Kada ste zadnji put čuli da je nekoga ugrizao obad? Iako ih u seoskim krajevima itekako ima, kod nas, za sada nema prevelikih problema s ovom vrstom muhe. Međutim, drugdje u Europi, točnije u Velikoj Britaniji, protiv njih se vodi velika bitka jer tamo je nastupila invazija.

 

Naime, ove male, ali vrlo opasne štetočine mogu zadati svoj vrlo bolan ugriz čak i kroz odjeću, a mogu napraviti i dosta štete ljudskom organizmu.

Osim boli od ugriza, uzrokuju i opasne infekcije i otekline pa ih se ne smije olako shvaćati i svakako ih se želite kloniti. Oni brzo lete i obožavaju krv, a ako vas ugrizu, možda ćete morati uzeti antibiotike kako biste se borili protiv moguće infekcije.

https://www.youtube.com/watch?v=mbyM2mDDRBk

‘Krvožedan kukac’

Britanska udruga za suzbijanje štetočina stavila je konjsku muhu na svoju najvišu razinu ‘Ugriza koje treba izbjegavati’ zajedno s onima od pauka crne udovice i komaraca. “Doslovno su stvoreni da pojedu konja, njihov ugriz je i moćan i bolan. Konjska muha je krvožderni kukac i stoga vas želi ugristi. Mogu vas ustrajno loviti brzinom od oko 25 km/h i progrist će kroz odjeću. Ima mandibule koje mogu parati i parati meso.”

 

Krvožderi, usput, znači da se hrane krvlju pa ako vas ugrizu onda znate što žele od vas. BPCA savjetuje uklanjanje stajaće vode u blizini domova i bazena za veslanje i vrućih kada kako bi se obranili od obada.

Što ako vas ugrize

NHS kaže da ugrizi konjskih mušica mogu biti ‘vrlo bolni i ostaviti ugriženo područje kože crvenim i nateklim’. Važno je znati da simptomi uključuju osip, vrtoglavicu, slabost i hripanje, nedostatak zraka i otečene udove. Ako vas ugrize, savjetuje se da ugriz namažete antiseptikom i pokrijete ranu oblogom leda kako biste izbjegli infekciju i oteklinu. Ugrizi jako svrbe pa im može trebati dulje da zacijele ako se puno češu.

 

Savjeti NHS-a za ljude koje su ugrizli ili uboli insekti savjetuju im da što prije izvade žalac ili bodlje iz rane ako su još uvijek unutra prije nego što očiste ranu i pokriju je oblogom leda. Ako nemate antiseptik da ga namažete toplim vodom, poslužit će i sapunica.