ZAŠTO SVI PRIČAJU O JAGODAMA DRAGANE IZ ŠAPCA? Iznela ih na tezgu, a kući se vratila PUNA POKLONA! Ne može da nabere koliko traže

Domaćica Dragana Vujković iz šabačkog sela Culjković izložila je na Festivalu jagode održanom u ovom selu najkrupniju jagodu i pobedila u takmičenju koje je već pet godina u programu ove jedinstvene manifestacije.

 

Jagoda rekorderka bila je teška 101 gram što je izmereno na preciznoj festivalskoj vagi, a šampionka Dragana se kući vratila sa vrednim nagradama – mikrotalasnom pećnicom i folijom za uzgoj jagoda.

 

– Ugledala sam tu jagodu još dok je bila zelena, bila je krupnija od drugih. Nisam verovala svojim očima. To je sorta Alba, koja je inače poznata po krupnim plodovima pravilnog srcastog oblika, ali kada sam videla koliko je narasla odmah sam pomislila da može da pobedi na takmičenju. Rekla sam sebi “E, ova će biti šampionka” – priča Dragana.

 

Žbun je malo prekrila travom i za svaki slučaj obeležila štapom, a tri dana pred takmičenje jagoda je sazrela.

Ubrala sam je i izmerila. Bila je teška 103 grama, a kada su je zvanično merili na festivalu vaga je pokazala 101 gram i to je bilo dovoljno da osvojim prvo mesto. Podelili smo je i u slast pojeli kada smo se vratili kući – dodaje Dragana.

 

Gazdinstvo Vujković proizvodi jagode na pola hektara. Iako su u prvoj godini roda Dragana je zadovoljna prinosom, ali su zaradu umanjile česte majske kiše zbog kojih su se pojavile bolesti i trulež. Kao ni jedne godine ranije za kratko vreme otkupna cena je sa 300 pala na 80 dinara.

 

– Ovako niska cena nije bila poslednjih 20 godina. Za razliku od proizvođača koji pod jagodom imaju i po nekoliko hektara, mene zbog ove loše godine malo manje boli glava nego njih. Jesenas smo rasadili jagode na svega pola hektara pa ih sama berem ili mi pomognu rođaci i prijatelji. Uz otkupnu cenu od 80 dinara i nadnicu berača od 4000 dinara ne isplati se ni ulaziti u njivu – kaže Dragana.

 

Njenim jagodama se već mesec dana slade potrošači u marketima jednog trgovinskog lanca kojem dnevno prodaje manju količinu tek ubranih crvenih plodova, dok preostale količine preuzimaju otkupljivači za industrijsku preradu.

 

Kurir.rs/Telegraf