Da li ćemo imati besplatnu struju: Naučnici uspješno prenijeli solarnu energiju iz svemira na Zemlju

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta prvi put su uspješno prenijeli solarnu energiju iz svemira na Zemlju koristeći sistem bez ijednog kabla.

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) su, kako tvrde, uspješno prenijeli solarnu energiju iz svemira na Zemlju bez ijednog kabla – i navode da je ovo prvi takav slučaj, piše “Gizmodo”.

Eksperiment je deo Caltech-ovog projekta svemirske solarne energije, a Institut je 3. juna putem saopštenja objavio da su uspješno prenijeli energiju. Istraživači su izveli eksperiment prenosa energije koristeći mašinu koja se zove Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment, odnosno MAPLE, što je mali prototip na SSPD-1 (Space Solar Power Demonstrator) letjelici koja je lansirana u januaru.

 

Istraživači navode da je, prvi put, MAPLE -ov niz transmitera uspješno prenio solarnu energiju prikupljenu u svemiru koristeći mikrotalase do prijemnika na krovu Laboratorije za inženjering na kampusu Caltech-a u Pasadeni.

“Kroz dosadašnje eksperimente, potvrdili smo da MAPLE može uspješno da prenosi energiju prijemnicima u svemiru. Uspjeli smo da programiramo niz prijemnika kako bi bili usmjereni prema Zemlji. Sada znamo da prototip može da preživi putovanje do svemira i da tamo radi”, rekli su iz Caltech -a.

Bežični prenos energije iz svemira ima ogromne implikacije za obnovljivu energiju, toliko da Japan planira da počne to da radi do sredine tridesetih godina ovog vijeka. Japanski istraživački tim planira da testira tehnologiju 2025. godine uz javno-privatno partnerstvo.

Dok se ljudska potreba za energijom sve više povećava, rješenje poput prikupljanja i prenosa solarne energije iz svemira mogao bi da bude veliki korak u pravom smjeru.

 

Prikupljanje energije iz svemira moglo bi da funkcioniše 24 sata dnevno i moglo bi da prenosi energiju do udaljenih ili područja pogođenih katastrofama, pod pretpostavkom da imaju potrebnu infrastrukturu, prenio je “Benchmark”.

 

(Sputnjik)