DEČAK UBICA SE SUOČIO SA RODITELJIMA DECE KOJE JE UBIO: Evo kako je reagovao na PITANJA U SUDNICI! Ni saučešće nije izjavio!

Učenik (13) koji je 3. maja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar iz dva očeva pištolja ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, danas je četiri sata putem video linka koji je uspostavljen između psihijatrijske klinike i tužilaštva svedočio u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca.

Dečak ubica koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u centru Beograda iz dva očeva pištolja ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, danas je četiri sata putem video linka koji je uspostavljen između psihijatrijske klinike na koju je smešten i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu svedočio u istrazi koja se vodi protiv njegovog oca.

 

Pored dečaka, kako saznajemo, u bolnici je sedela njegova majka kao zakonski zastupnik, odnosno staratelj, a sva pitanja upućena dečaku, postavljena su preko tužioca koji vodi istragu protiv njegovog oca za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Otac nije bio

 

– Dečak je danas prvi put saznao prave razmere onoga što je zapravo učinio 3. maja, jer do danas je znao da je ubio ljude, ali nije znao tačno u koga je sve pucao i ko nije preživeo od njegovih drugara iz škole. Dok je odgovarao na pitanja bio je hladan, nije pokazivao nikakve emocije, u jednom momentu je čak rekao “ne sećam se kada sam poslednji put plakao”. Bez ikakve emocije je bio i kada je rekao “žao mi je”, čak ni majkama njegovih drugara koje je ubio, a koje su prisustvovale saslušanju, nije izjavio saučešće – otkriva izvor Kurira i dodaje da se na licu dečaka ubice nije videla ni trunka kajanja.

Ispitivanje dečaka, podsetimo, trajalo je duže od četiri sata i on je odgovorio na brojna pitanja, koja se tiču kako toga kako je naučio da puca, tako i na koji način je uzeo očeve pištolje, ali i o samom masakru.

 

– Rekao je da je inspiraciju za zločin dobio dok je gledao dokumentarni film o ubicama u školi i da ga je to podstaklo da razmišlja o tome da učini isto. Priznao je da je sam uzeo očeve pištolje koji su bili zaključani katancem pod šifrom i kamerama – otkriva izvor Kurira.

Kako navodi, dečak ubica je potvrdio i da je naučio da rukuje oružjem u streljani.

 

– Nije me obučavao otac, učio me je da pucam jedan stariji čovek koji radi tamo – rekao je navodno tokom ispitivanja dečak. Odgovore koje je davao, a koji su se pre svega ticali toga kako je uzeo dva očeva pištolja, davao je mirno.

 

– Njegovi odgovori ne priliče detetu od 13 godina, odgovara kao da je stariji bar 20 godina. Svi prisutni su bili iznenađeni načinom na koji govori dete – kaže naš izvor.

 

Roditelji žrtava, koji su prisustvovali ispitivanju i imali mogućnost da preko tužioca postave pitanja, su iz sudnice izašli vidno potreseni.

Bilo im je jako teško da gledaju u vršnjaka njihove dece, koji ih je brutalno ubio, ali su se držali hrabro i dostojanstveno tokom ispitivanja. Otac dečaka, koji je u pritvoru, nije prisustvovao saslušanju iako je na to imao pravo kao osumnjičeni – objašnjava naš sagovornik.

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je da je u okviru istrage koju vodi to tužilaštvo protiv oca dečaka ubice zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, ispitan njegov sin.

 

– Sin osumnjičenog, koji u vreme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke. On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – saopšteno je iz tužilaštva.

 

Dva pištolja

 

Više javno tužilaštvo u Beogradu, podsetimo, vodi istragu protiv oca dečaka zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gadjanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi. Takođe, otac dečaka ubice je, kako se sumnja, nebezbedno čuvao oružje i municiju.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni otac dečaka poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana – saopšteno je danas iz Višeg javnog tužilaštva.

 

J. Spasić – D. Antonijević

Roditelji stradale dece

 

Ne želimo Anketni odbor skupštine Srbije

 

Roditelji ubijenih 3. maja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar izjavili su danas u po završetku saslušanja decaka koji je počino nezapamćeni masakr da je nepotrebno i suvišno osnivanje Anketnog odbora Skupštine Srbije koji ce se baviti masovnim ubistvima u Ribnikaru 3. maja i u Mladenovcu 5. maja. Kako Kurir ekskluzivno saznaje, punomoćnici oštećenih su na zapisnik o saslušanju izjavili da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu za masakr u OŠ Vladislav Ribnikar vodi “profesionalno i ekspeditivno te da nema potrebe laicku javnost mešati u krivični postupak koji je u toku”.

 

– Punomoćnici porodica su insistirali da uđe u zapisnik da smatraju da je kontraproduktivno i da bi moglo da ometa istragu. Među punomoćnicima oštećenih su poznati beogradski advokati Goran Petronijević, Zora Dobričanin Nikodinović, Boža Prelević i drugi – otkriva sagovornik Kurira. Anketni odbor Skupštine Srbije na zahtev opozicionih poslanika formiran je danas radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su doveli do masovnih ubistava, a za predsednicu je izabrana Marinika Tepić, poslanica stranke Slobode i pravde.