“KAD VIDIM SVEKRVINE SLINAVE NAPADE NA MOJU BEBU, KOJU CMAČE, ZGAZILA BIH JE”: Bila sam ljubazna, ali sad je dosta

Ispovest žene koja ne dozvoljava svekrvi da ljubi njenu bebu podelila je mišljenja.

Dolazak bebe je jedan od najsrećnijih trenutaka u porodicama, ali je često i razlog za trzavice, posebno kada šira porodica ne poštuje želje roditelja. Iako se iza takvog nepoštovanja ne krije zla ili smišljena namera, to je problem koji može prerasti u pravi porodični rat čije će se posledice osećati godinama. Jedan takav problem, poverila je portalu Moje vrijeme mlada majka koja se potpisala pseudonimom “Bijesna”.

“Moj dragi muž, koji inače voli mir u porodici, ne želi da interveniše. Kaže da je i njena svekrva ljubila drugu decu i da im se ništa nije desilo, kao da je to neki dokaz da je njeno ponašanje prihvatljivo. Ali to mi nije dovoljno i želim da budemo usaglašeni po tom i svim drugim pitanjima. Ne želim ni da pomislim da bi moja beba mogla da dobije neku bolest zbog neodoljive potrebe moje svekrve da je poljubi”, kaže ona.

Kaže da kada vidi svekrvu kako ljubi bebu, obuzme je bes: “Osećam neverovatnu želju da je zgazim, a ne samo da zaustavim njene slinave napade na mog anđela. Mislim da mi se u tim trenucima pare u ušima. Svi ostali u porodici poštuju moju odluku da ne ljubim bebu, ali samo se svekrva ponaša ludo i grbavo. Sada se postavlja pitanje – šta učiniti, a da ne izazovemo previše drame u porodici? Uvek sam bila ljubazna i diplomatska, ali ovog puta mi treba nešto jače”, zaključuje majka.

 

Da li treba da ljubite bebe?

 

Zaista, teško je odoleti malim bebama i izgleda da su stvorene za ljubljenje. Ali pedijatri kažu da to nije baš pametna ideja. Bez sumnje, na ovaj način se na dete mogu preneti brojne respiratorne infekcije, kao i virus herpesa uz čitav niz drugih uzročnika bolesti. Na primer, iako su mnoga odojčad tokom pandemije nenamerno zaražena uzročnikom bolesti COVID-19 sa samo blagim simptomima, još uvek nemamo pouzdane podatke o tome da li je to imalo posledice po njihovo zdravlje.

 

Bebe se rađaju sa imunološkim sistemom koji se tek razvija i u prvih nekoliko meseci su u najosetljivijoj fazi, kažu pedijatri, pa savetuju roditeljima da izbegavaju ljubljenje, posebno ako imaju respiratorne infekcije, sinusne infekcije ili plikove na koži izazvane virusi.

 

(Stil/ Moje Vrijeme)