KAKO DA BEZ GREŠKE ODABERETE NAJSLAĐU LUBENICU NA PIJACI? Donji dio treba da bude ove boje, a kada kucnete mora da ima ovakav zvuk

Veoma su zdrave i spadaju u red omiljenih namirnica. Prije nego što krenete na pijacu, trebate imati na umu nekoliko korisnih savjeta kako odabrati baš najslađu lubenicu. Neke stvari su važne.

Prvo što trebate uraditi je da je podignete. U zreloj lubenici je 92 posto vode i oko šest posto šećera.

 

Zatim obratite pažnju na donji dio lubenice! On bi trebao biti žućkast. Zašto? Dok je lubenica sazrijevala na suncu, taj dio je bio okrenut prema zemlji, pa što je tamniji, to bolje. Ako je blijed ili se uopće ne ističe bojom od ostatka, to znači da je lubenica ubrana prerano.

 

Imajte na umu da je savršena, zrela lubenica tamno zelena i mat. Ako je sjajna, velike su šanse da je manje slatka.

 

Vodite računa i o količini lubenice koju jedete.

 

Obavezno kucnite po njoj. Zrela “zvuči” više kao tenor nego kao bas.

 

Savjeti vrijede za cijele lubenice, ako već isečene nalaze se na tezgi, onda potražite onu koja ima što više smeđih, a što manje bijelih sjemenki i čije je “meso” tamno crveno. Ako primijetite da se sočan dio odvaja od sjemenki i izgleda zrnasto, to znači da se lubenica već suši.

 

Lubenica može pomoći protiv vrućina, a jedan neočekivani sastojak može je učiniti još slađom. Mnogi ne bi pomislili da je ovaj trik efikasan, odnosno da se baš ovaj začin “slaže” s lubenicom čineći je još ukusnijom.

 

Pa, ako ste željeli uživati u slatkoj lubenici, a tokom prvog zalogaja shvatili da ste kupili onu gorku i bezukusnu, rješenje je so, prenosi Mashed. So efikasno smanjuje gorčinu. Stručnjak za poboljšanje ukusa hrane, Bob Staki, otkrio je prilično dobru teoriju o tome zašto ovaj trik funkcioniše.

 

Lubenica ima tri elementa ukusa – slatko, kiselo i gorko, a gorčina može suzbiti slatkoću. Kada malo pospete soli na krišku lubenice, ona će osloboditi slatkoću i suzbiti gorčinu- objasnila je.