“LEDENICE SU IMALE OBLIK LJUDSKOG OKA” Jezive slike iz Čačka nakon nevremena, meštani u šoku: “Ubijalo je ptice u letu”

Katastrofalno nevreme pogodilo je čitavu teritoriju grada Čačka. Grad veličine kokošijeg jajeta bio je toliko snažan da je ubijao ptice u letu, a kad su ledenice završile na zemlji meštani pogođenih sela ostali su u šoku zbog izgleda ledenica.

Videli smo mrtve ptice oko nas, bilo je jezivo. Nisu izdržale udare grada. Kad se smirilo i kad smo izašli napolje, sve je bilo belo, ali ono što nas je ostavilo bez teksta jeste što ledenice su bukvalno u obliku ljudskog oka. Nikada do sada ništa slično nismo videli – rekli su za Rinu šokirani meštani.

Nevremenom su najviše pogođena čačanska sela Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Milićevci, Miokovci i Gornja Gorevnica, ali nije zaobišlo ni Atenicu a ni centar grada.

Oblaci su se brzo formirali i za nekih pet minuta krenula je da pada jaka kiša a za njom i jaki udari vetra koji su odmah naneli i grad. Padao je oko petnaest minuta bez prestanka a bio je veličine od lešnika do veličine jajeta – izjavila je Sandra Palibrk.

Grad naneo veliku štetu poljoprivrednim usevima

Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima. Najviše štete je u voćnjacima i njivama, na kojima je u toku berba.

Nevreme pričinilo veću materijalnu štetu na planini Kablar

Nevreme nije zaobišlo ni sela na planini Kablar, gde je takođe pričinjena veća materijalna šteta.

Podsetimo, meteorolozi su ranije upozorili da će superćelijska oluja koja već nekoliko dana u Srbiji pravi haos, ponovo praviti probleme i večeras, a nevreme prvo dolazi u zapadne i centralne delove Srbije.

 

RHMZ je izdao hitno upozorenje za tri dela Srbije, više o tome, čitajte u odvojenoj vesti.

 

Zašto superćelijsku oluju zovu kraljica uništenja i koji sve tipovi postoje, pogledajte u posebnom tekstu.

 

U pojedinim delovima Srbije, nevreme je počelo popodne, padao je grad veličine oraha.

 

MUP je izdao upozorenje i detaljne mere kako da se ponašate za vreme oluje o čemu možete pročitati u našem odvojenom tekstu.

 

(Rina)