LEKARI SU IH UPOZORAVALI DA NE BI SMELI DA IMAJU DECU: Uprkos oklevanju, želja je preovladala i dobili su troje dece

Uprkos vim upozorenjima, želja ovog para za potomstvom je preovladala i postali su roditelji troje mališana.

Čarli Adams i njen suprug Kulen su patuljastog rasta. Zbog zdravstvenih problema koje imaju, lekari su ih savetovali i upozoravali da ne bi smeli da imaju decu. Ipak, uprkos svemu njih dvoje su dobili troje dece.

Čarli Kejt Adams ima dijagnostifikovanu ahondroplaziju koja je najčešći tip patuljastog rasta i visoka je sevega 121cm. Njen suprug Kulen je takođe izrazito nizak i ima još ređi oblik bolesti koji može da izazove više komplikacija. Upavo zbog ovih problema im je savetovano da ne budu roditelji.

Kako bi zabeležila i sačuvala svakodnevne avanture svoje porodice, Čarli je odlučila da napravi Instagram profil. Njene objave su privukle veliku pažnju korisnika društvenih mreža.

 

“Ljudi vole da gledaju naše porodične fotografije i uvek dobijamo lepe komentare od većine ljudi”, kaže Čarli i dodaje da ponekad bude i neki negativni komentar ali da je naučila da se nosi sa tim.

 

Upoznali su se na trening kampu World Dwarf Games 2012. godine u Australiji i ubrzo su odlučili i da se venčaju.

Pre svega ih je brinulo zdravstveno stanje njihove dece i da li će mališani naslediti neki od njihovih sindroma. Međutim, uprkos svemu žarko su želeli da postanu roditelji. Od lekara su saznali da postoji samo 25 posto šanse da njihova beba neće biti patuljak. Takođe je postojao i ogroman rizik da beba neće preživeti. Uprkos godinama oklevanja Čarli je zatrudnela 2015. godine. I supružnici i lekari su nestrpljivo čekali rezultate genetskih testova a zabrinutost je samo rasla.

 

“Kulenov i moj nizak rast su posledica niza genetskih poremećaja i osnovi su postojale četiri potencijalne mogućnosti za našu bebu: Može biti normalne visine ili rođena sa nekim od naša dva poremećaja ili čak može imati oba što bi značilo da neće mnogo živeti nakon rođenja”, iskrena je bila Čarli.

Medicinsko osoblje je upozoravalo i na potencijalne probleme sa leđima koje bi bi beba mogla imati ali bi u osnovi trebala biti zdrava i bez nekih drugih problema. Prva trudnoća je prošla bez problema a ćerka Tilba je nasledila genetski poremećaj svoje majke.

 

“Moj tata je normalne prosečne visine, ali moja mama je niska. Meni je zvanično dijagnostifikovan patuljasti rast.”, objašnjava Čarli

 

Tilba je brzo izrasla u veselu i živahnu devojčicu koja je očarala sve oko sebe. Ipak, odrastanje nije prošlo bez poteškoća. Problemi su počeli kada je devojčica krenula u školu. Roditelji su se morali nekako nositi sa ćerkinim vršnjacima koji su joj upućivali razne zlobne i uvredljive komentare.

Uprkos upozorenjima lekara par se ponovo odlučio da dobije još jedno dete. Nažalost je i drugoj devojčici dijagnostifikovan isti problem kao i njenoj majci. Međutim vremenom se pokazalo da Tuli ima i očev genetski poremećaj.

 

Čarli je 2020. godine ostala po treći put trudna. Donela je na svet dečaka Ripa. Za razliku od svojih sestara, dečak nije nasledio ni jedan poremećaj, što znači da će biti normalne visine.

Porodica ističe da je jako srećna zahvaljujući svojoj deci i da se osećaju zadovoljno i ispunjeno. Decu smatraju svojim najvećim životnim uspehom.