NA SAMRTI UGLEDNI NIŠLIJA PRIZNAO: “Ćero, kupio sam te za 30.000 maraka!”

Ćero, vreme je da saznaš pravu istinu, nisam te usvojio već kupio, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru, rekao je na samrti Nišlija koji je 1981. godine usvojio ukradeno dete.

 

– Ćero, uskoro ću umreti i vreme je da saznaš pravu istinu. Mi tebe jesmo usvojili, ali ne legalno, kupio sam te posle tvog rođenja za 30.000 maraka. Molim te, oprosti mi i nađi prave roditelje i sestru bliznakinju.

 

Ovim rečima, neposredno pred smrt, jedan Nišlija je zbog griže savesti odlučio da kaže istinu o događajima iz 1981. godine.

Priča o razdvojenim bliznakinjama iz Niša i Aleksinca i njihovom kasnijem susretu je šokantna, a prijatelj porodice je ispričao šta se sve događalo u protekle četiri decenije.

 

– Ovih dana ponovo se pokrenula priča o nestalim bebama u Srbiji, a naročito me je pogodila priča o nestalim dosijeima beba baš iz bolnice u Aleksincu. Rešio sam da ispričam potresnu priču o ljudima čije su se sudbine u međuvremenu isprepletale – priča on i dodaje:

 

– Moja prijateljica porodila se u Aleksincu 1981. Dobila je bliznakinje. Međutim, posle porođaja saopšteno joj je da jedna beba nije preživela, ali da je druga dobro. Rekli su joj: “Imate drugo dete, budite srećni, ono j epreživelo”. Godine su prolazile, ali majka kao da je predosećala da joj je druga ćerka ipak živa. Prve sumnje počele su da se javljaju kada su joj stizali pozivi za vakcinaciju za obe ćerke, kao i pozivi za školu. Sve vreme je objašnjavala da joj je drugo dete mrtvo.

 

Kada je zatražila umrlicu, prema njegovim rečima, nastao je šok.

– Umrlicu nisu mogli da pronađu, nije bilo dokaza da je druga ćerka umrla. Onda je ova porodica počela bitku za istinu – kaže izvor.

Gotovo u isto vreme sudbina je umešala prste i u Nišu – sestra bliznakinja saznala je pravu istinu.

 

– Par iz Niša koji nije mogao da ima decu rekao je devojčici da je usvojena, ali nije znala da je ukradena. Osamdesetih godina prošlog veka bio je komplikovan proces usvajanja dece, a očigledno da je postojao razrađen sistem krađe beba. Tako je i ovaj čovek, koji je iz ugledne porodice, rešio da kupi dete. Kako je kasnije priznao, pored 30.000 maraka dao je i pečeno prase i litar rakije za čast – priča prijatelj porodice.

 

Godine su prolazile, a devojčica je danas uspešna poslovna žena koja živi u inostranstvu i u Nišu. Posle gotovo četiri decenije prava majka i sestre ponovo su bile zajedno.

 

– Bio je to emotivan i dirljiv susret. Ipak, ukradena ćerka smogla je snage da joj kaže:

 

– Vi ste moja biološka majka, a ja vas ne doživljavam kao svoju majku. Moja mama je u Nišu i ona me je odgajala.

 

– Ipak, ostale su u kontaktu. Druga ćerka ima dvoje dece, pa im tetka dolazi na rođendane – priča izvor.

 

On objašnjava da ova porodica nije slučaj prijavljvala Komisiji za nestale bebe, niti su hteli da je iznose u medijima, ali da je pokrenuta istraga, koja je obustavljena jer su lekar koji je obavio porođaj, kao i ostali potencijalno osumnjičeni iz tog vremena u međuvremenu preminuli.