NEMAC POSETIO SRPSKO SELO PA SE ZAPREPASTIO KAD GA JE PRESREO KOMŠIJA: “Mislio sam UBIĆE ME, a onda…”

Korisnik društvene mreže iz Nemačke komentarisao je srpsko gostoprimstvo.

Korisnik društvene mreže Redit iz Nemačke, a koji je posetio Srbiju, objavio je koju je situaciju doživeo u našoj zemlji i privukao veliku pažnju. Napisao je da ga je nepoznata osoba u jednom selu pozvala u kuću kako bi mu spremila hranu postavljajući pitanje da li je to zaista deo naše kulture.

Svoju objavu korisnik je započeo rečima: “Dobro jutro, Srbijo”. Nakon toga je napisao da je posetio svoje prijatelje u Srbiji koji žive na selu. “Jednog dana mi je bilo dosadno i odlučio sam da odem u šetnju. Učim srpski ali ga i dalje govorim veoma loše. Čovek je sedeo na klupi i dok sam prolazio pored njega pitao me je odakle sam i da me nikada ranije nije video”, napisao je korisnik.

 

Nakon toga muškarac ga je pozvao kod sebe. “Uhvatio je ribu i hteo da me pozove da jedem ribu. Ja sam iz Nemačke i prva mi je pomisao bila da hoće da me namami u svoju kuću i da me ubije. Pričao sam prijateljima o ovom susretu, uveravali su me da je to normalno u Srbiji. Da li je ovo zaista deo srpske kulture?”, objavio je korisnik.

Njegova objava izazvala je lavinu komentara. “Gostoprimstvo je veoma prisutno u srpskim ruralnim sredinama, posebno prema pridošlicama. Život na selu je dosadan i ljudi koriste svaku priliku da razmene reč ili dve sa strancem. Zamislite koliko je egzotično za njih da upoznaju nekoga iz inostranstva, sa sopstvenim pogledom na život, iskustvima koja su znatno drugačija od njihovih. Pozivanje na večeru ili piće ovde se smatra ljubaznim načinom da dobijete priliku za razgovor koji bi sigurno prekinuo tu dosadnu rutinu koju svakodnevno žive. To može izgledati čudno nekom autsajderu, čak i Srbima koji žive u velikim gradovima, ali sumnjam da je čovek imao bilo kakve zle namere prema vama”, “Čoveče, šta se dešava u Nemačkoj, pa si to pomislio?!”, samo su neki od komentara.

(Espreso / MONDO)