OVE 2 VRSTE POVRĆA DONIJELE BOGATSTVO PORODICI KOD ZRENJANINA: U glavnom gradu se otimaju, potražnja sve veća

Porodica Tiri u Lukinom Selu se opredijelila za proizvodnju brokolija i karfiola, taj porodični biznis im je donio velike prihode.

Brokoli i karfiol sadrže brojne korisne hranljive sastojke pa su zbog toga traženi tokom cijele godine. Proizvođači tog povrća imaju više sjetvi godišnje kako bi zadovoljili potrebe tržišta.

 

Od kraja maja, kada pristigne prvi rod karfiola i brokolija, pa do kasne jeseni posla oko ovog povrća ima svakodnevno. Porodica Tiri u Lukinom Selu pet hektara je opredijelila za ovo povrće, ali pošto na jednom mjestu imaju dvije setve to je kao da su zasnovali proizvodnju na deset hektara.

Uglavnom mi sadimo po turama. Uvijek 10 hiljada komada karfiola i 10 hiljada brokolija. Sad na proljeće imali smo malo veću količinu, ali uglavnom svake dvije nedelje sadimo. Čim nam siđe jedna tura, stiže i druga tura. Uvijek imamo konstantno”, kaže Nevena Tiri.

 

Bez obzira na to što su maj i jun bili sa više padavina to nije dovoljno za karfiol i brokoli, pa se dva do tri dana poslije kiše moraju navodnjavati.

 

“Moramo da počnemo jer dole u nižem sloju zemlje ima još vlage, a površinski nema. Nisu duboki korijeni pa mora da se zaliva. Ima dovoljno vode u kanalu i u bunarima. Mi smo okruženi vodama pa imamo sreće”, objašnjava Andraš Tiri.

 

Tržište je u Beogradu, a isporuke tri puta nedeljno. Svako odlaganje berbe umanjuje kvalitet.

 

“Moraš stalno da si u njemu, da stalno pratiš biljke, a pogotovo leti. Još na jesen je lakše proizvesti, ima kiša i temperatura je idealna”, navodi Nevena Tiri.

 

Zahvaljujući ovakvom načinu rada u gazdinstvu Tiri imaju posla za šest radnika koje angažuju i u zimskim mjesecima kada u plastenicima pripremaju rasad brokolija i karfiola.