Samo nam je to trebalo! U Europi se opet pojavila vrlo opasna bolest koju prenose komarci

Iako se virus češće javlja u istočnim dijelovima Njemačke, već godinama se širi Europom, posebno zemljama poput Italije, Grčke i Francuske.

Njemačka se suočava s kontinuiranim širenjem virusa Zapadnog Nila, s obzirom na sve veću prisutnost azijskog tigrastog komarca u zemlji, koji također nosi i druge bolesti, izvješćuju njemački mediji. Institut Robert Koch (RKI) predviđa da će se virus nastaviti širiti u sljedećim godinama.

 

Razdoblje od lipnja do kraja rujna smatra se sezonom komaraca u Njemačkoj, a RKI očekuje povećanje broja slučajeva prijenosa virusa Zapadnog Nila (WNV) i ove godine, navodi Fenix-magazin.

Iako se virus češće javlja u istočnim dijelovima Njemačke, već godinama se širi Europom, posebno zemljama poput Italije, Grčke i Francuske.

 

Od 2018. godine, virus Zapadnog Nila stalno se širi Njemačkom, s ljetnim mjesecima obilježenim slučajevima zaraze kod ptica i konja.

 

Prva infekcija prenesena komarcima u Njemačkoj zabilježena je 2019. godine, a RKI ističe da virus doslovno hibernira u zemlji, što rezultira stalnim brojem zaraženih. Stoga se očekuje da će se virus i dalje pojavljivati u Njemačkoj.

Simptomi

Iako samo mali broj zaraženih virusom Zapadnog Nila razvija ozbiljne simptome, stručnjaci vjeruju da je broj neprijavljenih slučajeva vjerojatno mnogo veći od prijavljenih 17 slučajeva u 2022. godini.

 

Simptomi infekcije mogu varirati, pri čemu oko 20 posto zaraženih ima groznicu sličnu gripi koja traje od tri do šest dana. Međutim, polovica onih s težim oblikom bolesti suočava se s dugoročnim posljedicama.

 

Prema RKI-ju, smrtnost kod ozbiljno zaraženih osoba kreće se između pet i deset posto.

 

Opasnost od azijskog tigrastog komarca također je istaknuta, s obzirom na promjene klimatskih uvjeta koje su omogućile njegovu uspješnu kolonizaciju Europe i Njemačke.

 

Osim virusa Zapadnog Nila, tigrasti komarac može prenijeti viruse poput denga groznice, chikungunya i zika virusa. Iako u Njemačkoj još nije zabilježen nijedan takav slučaj, drugim europskim zemljama bilježe porast broja oboljelih, upozoravaju njemački mediji.