Znate li što baš nikada ne biste trebali raditi za vrijeme oluja i grmljavinskih nevremena?

Grmljavinska nevremena nose sa sobom nepredvidive i opasne elemente prirode. Električni naboji, snažni vjetrovi i obilna kiša čine ih potencijalno opasnim za ljude koji se u njima nađu.

 

Izbjegavajte otvorena područja

Tijekom grmljavinskih nevremena, važno je izbjegavati boravak na otvorenim područjima, poput plaža, livada, polja ili igrališta. Izloženost nevremenu na otvorenom može vas izložiti opasnosti od udara munje ili snažnih vjetrova.

Tražite zaklon u zatvorenim prostorima

Ako se zateknete na otvorenom tijekom naglog nastupa nevremena, potražite zaklon u sigurnim zatvorenim prostorima, poput kuće, škole, trgovine ili automobila. Zatvoreni prostori nude zaštitu od munje i smanjuju rizik od ozljeda od letećih predmeta.

 

Držite se podalje od vode

Izbjegavajte boravak u blizini vode, kao što su jezera, bazeni, rijekama i obale mora, jer voda provodi električne nabore i može biti opasno mjesto za vrijeme grmljavinskog nevremena.

 

Ostanite unutar automobila

Ako ste uhvaćeni u oluji dok putujete, najsigurnije mjesto je unutar automobila. Automobil pruža određenu zaštitu od munje i snažnih vjetrova, no izbjegavajte dodirivati metalne dijelove unutar vozila kako biste smanjili rizik od strujnog udara.

Isključite električne uređaje

U vrijeme grmljavinskog nevremena, preporučuje se isključiti električne uređaje i ne koristiti fiksne telefone. Munje mogu izazvati udare u električnu mrežu, što može oštetiti uređaje ili povećati rizik od požara.

 

Ne koristite vodu tijekom oluje

Izbjegavajte kupanje, tuširanje ili pranje posuđa tijekom grmljavinskog nevremena. Vodne cijevi i metalni dijelovi u kući mogu provoditi električnu energiju, povećavajući rizik od strujnog udara.