“NIJE BILO DOKAZA, NISAM ZNALA DA JE NASILNIK” Sudija iz Gradačca se ovako pravda zašto nije bodibilderu odredila zabranu prilaska

Sudija Lejla N, koja je odbila zahtev policije u Gradačcu da monstrumu Nerminu Sulejmanoviću zabrani prilaz Nizami Hećimović, a koju je on pre nekoliko dana brutalno likvidirao, podnela je prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv MUP-a TK i službenika Policijske stanice u Gradačcu.

 

Otvorila bolovanje

 

Sudija je, i pored izjave nastradale Hećimović i službene beleške pripadnika MUP-a TK, odbila zahtev da se nasilniku zabrani prilazak nevenčanoj supruzi – koju je, da stvar bude gora, pretukao jer mu je servirala neukusnu hranu – zbog, kako je navela, nedostatka dokaza?! Međutim, nakon što je rešenje objavljeno u javnosti, sudija je otvorila bolovanje, navodeći da se protiv nje vodi medijska hajka.

Ipak, u izjavi koju je poslala FUP-u, a do koje je došao bosanski „Avaz“, navela je šta se dešavalo prethodnih dana i zbog čega nije mogla da odredi mere zabrane prilaska Nizami.

 

Ona tvrdi da je 7. avgusta bila dežurna sutkinja kada je, nešto nakon podneva, došao policajac PU Gradačac i na pisarnicu predao zahtev za izricanje zaštitnih mera zabrane prema Nerminu Sulejmanoviću zbog nasilja u porodici i nanošenja telesnih povreda nevenčanoj supruzi Nizami.

 

– Spomenuti zahtev je ubrzo došao meni u rad te sam ga ja zbog hitnosti odmah počela raditi. Uz zahtev za izricanje mere su, koliko se sećam, dostavljene samo službene beleške u kojima je navedeno da je Nizama Hećimović prijavljivala nasilje u porodici od nevenčanog supruga Nermina. Da bi Sud mogao po zahtevu policije izreći određenu zaštitnu meru, uz zahtev se, shodno zakonu, moraju priložiti dokazi – medicinska dokumentacija, izjava oštećene, ukoliko ne koristi blagodati zakona, izjava prijavljenog, zatim izjave drugih svedoka, članova porodice, rodbine, kao i svih drugih svedoka koji bi mogli potvrditi navode iz zahteva policije, kao i bilo koji drugi dokaz koji bi mogao to potvrditi – navela je.

 

Osim toga, navela je, ukoliko se u zahtevu spominju i pretnje telefonom, dokazi i o tim pretnjama se moraju priložiti uz zahtev policije.

Pre donošenja rešenja po zahtevu policije ja sam u 14.30 sati pozvala predstavnika PU Gradačac, policajca Omića u svoju kancelariju. Nakon što je došao u moju kancelariju proveden je postupak u vezi s izricanjem zaštitnih mera na način kako je to konstatovano u zapisniku od 7. avgusta 2023. godine, odnosno da PU Gradačac ostaje pri svom zahtevu za izricanje tražene mere obezbeđenja. U odsustvu potrebnih dokaza za donošenje mera zaštite koja je tražena ja sam donela rešenje kojim se odbacuje zahtev MUP-a TK PU Gradačac, koje sam pismeno sačinila – istakla je.

Blokirana zgrada

 

Sudija tvrdi da je, budući da je u obrazloženju rešenja navela da uz zahtev nije bio dostavljen niti jedan dokaz, očekivala da će policija, po prijemu rešenja, poduzeti mere na pribavljanju dokaza za izricanje mera, „što se u stvarnosti nije desilo“.

 

– U petak, 11. avgusta, Specijalna policija je blokirala zgradu Suda u Gradačcu kada sam saznala da je Nermin Sulejmanović navodno ubio svoju nevenčanu suprugu Nizamu i još dvoje ljudi. Odmah sam shvatila da je to čovek za kojeg je od PU Gradačac traženo izricanje mera zaštite bez priloženih zakonom propisanih dokaza, a da je jedna od žrtava njegova nevenčana supruga Nizama, koja je prijavila porodično nasilje. Na kraju želim izjaviti da sam ja svoju odluku donela na osnovu zakona, odnosno raspoloživih dokaza kojih uopšte nije bilo uz zahtev niti je policija, nakon mog odbijanja, preduzela mere da se dokazi pribave. Meni ništa nije značilo ime Nermin Sulejmanović da bih posumnjala da se radilo o nasilniku – zaključila je.

 

Tvrdi da je zloupotrebljeno rešenje

 

– Primerak mog rešenja, s greškom u imenu, koji mi nije vraćen, nakon moje ispravke rešenja je zloupotrebljen od policije i objavljen u medijima kako bi se umanjila odgovornost policije i ukazalo na Sud, odnosno mene, da sam površno postupila u slučaju i napravila takvu grešku, aludirajući na moj nemar naspram porodičnog nasilja, odnosno nasilja nad ženama – navela je.

 

Prihvatili 16 mera protiv 9 osoba, Nizamu odbili

 

Da je neosnovana ovako donesena odluka Suda, dokazuje i činjenica da je PU Gradačac od 1. 1. 2023. do 31. 7. 2023. godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnela ukupno pet zahteva za izricanje 16 zaštitnih mera prema devet osoba koji su od Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mere su izrečene – naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

 

Naveli su da je analizom navedenih zahteva utvrđeno da su sve zaštitne mere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza. Zbog kontakata s trostrukim ubicom Sulejmanovićem suspendovana policajka Dženana S.

 

(Kurir.rs/Dnevni avaz)