Nikola ima 36, nezaposlen je, razveden i živi sa roditeljima: Ako ste iz Srbije, TAČNO ZNATE ŠTA JE URADIO KAD MU JE BILO DOSTA SVEGA

Nikola ima 36 godina. Nedavno se razveo, a nedavno je ostao i bez posla. Bez dinara u džepu, vraća se kod roditelja na stan i hranu.

 

Ova bajka o prosečnom Balkancu zapravo se juče dogodila u Varaždinu, iako samo mesto niti država nije bitno. Dešava se svakog dana u nekom kutku Balkana. To što se Nikola vratio kod svog oca Vlade (63) samo po sebi nije strašno. Čemu, uostalom, služe porodica i roditelji nego da pomognu kad je najteže, a ovde na ovim našim prostorima uvek je teško?

Problem je, međutim, Nikola i svi slični Nikoli. On se, naime, kako prenose hrvatski mediji, jednog dana “mrzovoljan” vratio iz grada i pitao oca šta ima za ručak. Usledio je odgovor – ćufte. Nikoli koji, podsetimo, nema posao, nema svoj stan, ne plaća alimentaciju svom detetu i sa blizu 40 godina potpuno zavisi od roditelja, dao je sebi za pravo da mu se odgovor ne dopadne.

 

– Pa kakvo je to đubre?! – pitao je, dohvatio lonac sa ćuftama i istresao sve sa balkona na ulicu. Ocu je potom poželeo da “crkne”.

 

Tu je i ocu pukao film i usledila je tuča nakon koje je Nikola završio na hitnoj sa lakšim povredama glave i polomljenim zubima.

 

Posle ove priče, možete da postavite gomilu pitanja

 

– Kakve su to toliko grozne ćufte kada zaslužuju bacanje sa balkona?

 

– Da li otac redovno ide u teretanu kada je uspeo da prebije sina u punoj snazi?

 

– Može li recept za te ćufte?

Sve su to najčešća pitanja koja ćete naći na portalima širom regiona. Ono što se niko ne pita, a svi prećutno znamo jeste da je Nikola iz Varaždina na neki način i naš Nikola. O njemu ne govorimo jer ga se stidimo.

 

Nikola je prosečan Balkanac, onaj muž koji zahteva od žene da kuća blista, da ga svakog dana na stolu čeka postavljen ručak (prisećajući se sa setom svoje babe koja ga je slala na kraj ulice da vidi da li ide deda, pa tek kad mali dojavi da se deda pojavljuje, baba završava sa ručkom, da ga sačeka sa savršeno toplim jelom), da u kući bude domaćica, na ulici dama, u krevetu znate-već-šta, da ćuti i ne komentariše, da bude uvek na usluzi i prihvati da je on glava kuće. U suprotnom, lake je ruke, i rado će je upotrebiti.

 

Nikola takođe smatra da ceo komšiluk treba da se povinuje njegovoj odluci da iz vedra neba prisvoji parking mesto ispred zgrade, zabode zastavicu u njega i proglasi ga svojim ostrvcetom, a potom diže brisače ljudima koji se tu parkiraju. Nikola takođe smatra da ne mogu oni njega toliko malo da plate koliko on malo može da radi, a vala može da radi vrlo malo.

Smatra i da je poniženje za muškarca da učestvuje u ženskim poslovima, a žensko je sve osim cepanja drva. Budući da živi u stanu sa centralnim grejanjem – žena će sve. To joj je posao.

 

Nikola takođe smatra da su njegovi roditelji u obavezi da do kraja svojih života sve što imaju daju njemu, a ako nemaju – neka pozajme. Nije on tražio da ga rode!

 

Nikola, ukratko, smatra da je ceo ovaj svet stvoren ne bi li se njemu ugodilo. Kada prvi put u 35. godini napusti roditeljsko gnezdo, pa shvati da život i brak ne funkcionišu ni izbliza onako kako je on zamislio, i da će i on morati da ispuni nečija očekivanja, kao i da žena neće trpeti njegova arlaukanja i batine, već naredne godine vraća se u roditeljski dom. To je taj, naš, prosečni Nikola kog zna svako od nas. I, da li vam je i dalje do recepta za ćufte?

 

(Izvor: zena.blic.rs)