PITALI SMO ELEKTRIČARA IZ BEOGRADA DA LI BOJLER TREBA DA SE GASI PO POTREBI: Evo kada troši znatno manje STRUJE

Jedna od, čini se, nerešivih misterija je pitanje kada bojler troši najmanje struje, kada je stalno uključen ili kada se pali po potrebi.

Razgovori na internet forumima, interakcije na društvenim mrežama i žive diskusije, pitanje “Da li bojler troši više ili manje struje kada je stalno upaljen” ostaje neprestano aktuelno, ostavljajući nas i dalje u potrazi za definitivnim odgovorom.

 

Mišljenja su podeljena. Postoji grupa koja tvrdi da je ekonomičnije držati bojler neprekidno uključenim tokom celog dana i noći, kako bi se izbeglo nepotrebno zagrevanje cele količine vode. Drugi zagovaraju pristup da je bolje paliti bojler po potrebi. Evo kako o ovom pitanju za Stil razmišlja Srđan Đorđević, elekričar iz Beograda specijalizovan za održavanje ovih kućnih uređaja.

“Što se bojlera tiče i njegove dugovečnosti, za njega je najbolje da bude stalno uključen. Mnogo manje trpi opterećenja ako se stavi na neku temperaturu prihvatljivu, da greje na oko 60 stepeni. Ako se ugasi danju kad je skupa struja, pa se upali noću, on će da greje sat, dva dok napuni i pretrpeće dijapazon temperature od 20 do 70 stepeni, što nije zdravo. Tako se širi materijal, grejači, kamenac otpada i više se sakuplja. Tako da je zdravije za bojler da se ne gasi”.

 

“Naravno, ovo zavisi od broja osoba u domaćinstvu. Na primer, za samca ili par, bolje je uključivati bojler po potrebi. S druge strane, za porodicu sa većim brojem članova, najverovatnije je korisno održavati bojler stalno uključenim, s obzirom na potrebu za stalnim pristupom toplom vodovodu.”

Dakle, zdravije je za bojler da se ne gasi, a skuplje je da gori ceo dan i celu noć ako nije u pitanju protočni bojler.

Osim toga, namena bojlera takođe ima značajan uticaj. Ako se bojler koristi samo za tuširanje, ima smisla povremeno ga paliti. Međutim, ukoliko se radi o velikom protočnom bojleru koji se koristi i za potrebe kuhinje, verovatno ćete ga retko isključivati.”

 

Dakle, čini se da je ekonomičnije paliti bojler prema potrebi, i, naravno, ako vodite računa o potrošnji energije, trudićete se da ga uključujete tokom jeftinijih tarifnih perioda.

Prava strategija koja daje rezultate je postavljanje termostata na temperaturu od 55-60 stepeni Celzijusa. Maksimalna vrednost koju možete postaviti je eventualno 60 stepeni. Na temperaturi ispod 55 stepeni se ne stvara kamenac. S druge strane, stalno podešavanje termostata na 90 stepeni rezultiraće nagomilavanjem veće količine kamenca, posebno u oblastima sa tvrdom vodom kao što je ovdašnja.”

 

“Obavezno je isključivanje bojlera kada se kupa čovek. U kupatilu gde je bojler u tuš-kabini, para ulazi kroz poklopce, bojler može da elektrizira i dešavali su se smrtni slučajevi.”