POJEO PUŽA GOLAĆA, PA ZAVRŠIO U INVALIDSKIM KOLICIMA: Bio je sportista u usponu, pa pao U KOMU, a onda je usledilo nešto JOŠ GORE

Sem Balard iz Australije je imao 19 godina kada se jednog vikenda 2010. sa drugovima opuštao uz vino u dvorištu jedne kuće.

 

– Pre nego što skočite sa krova u bazen, ili ako izazovete druga da pojede nešto glupo, samo razmislite o tome, jer to može imati najgore posledice – rekao je prijatelj Sema Balarda, mladića koji je imao obećavajuću budućnost, a koja se pretvorila u pakao zbog jednog nepromišljenog trenutka.

 

Naime, Sem Balard je bio ragbista iz Australije, koji je doživeo bizarnu i užasnu sudbinu nakon što je pojeo puža na jednoj žurki.

Sem je imao 19 godina kada se jednog sasvim običnog vikenda 2010. sa drugovima opuštao uz vino u dvorištu jedne kuće. Popili su malo više, kada je ispred njih ispuzao puž golać. Ili pod uticajem vina ili iz tinejdžerske radoznalosti, Balard je bio izazvan da pojede nezvanog gosta, i on je zaista smazao mekušca i zalio ga vinom.

U početku ništa nije osećao, ali posle nekoliko dana je počeo da se žali na jak bol u nogama. Usledilo je povraćanje pa vrtoglavica, a kada se stanje još više pogoršalo, uplašena majka Kejti ga je odvezla u bolnicu. Bojala se da je Sem nasledio očevu bolest, multipla sklerozu. Lekari su joj rekli da to nije slučaj, a Sem joj je šapnuo da je pojeo puža.

 

– Ma ne, niko se ne bi tako razboleo od toga – uveravala je i Sema i sebe Kejti. Ali…

 

Ubrzo je otkriveno da Sem Balarad u sebi ima parazita koji inače prenose pacovi, ali ga mogu imati i puževi ako su u dodiru sa njihovim izmetom. A parazit uzrokuje infekciju mozga, prenosi Espreso.

U većini slučajeva, bolest ovih parazita izaziva samo blage simptome, ako ih uopšte ima, a većina ljudi koji se zaraze oporave se u roku od nekoliko dana ili nedelja. Međutim, postoje oni retki slučajevi kada su simptomi mnogo ozbiljniji, kao što je nažalost bio slučaj sa Semom Balardom.

 

Sem je zatim upao u komu u kojoj je proveo čak 420 dana, a kada se konačno probudio, više nije bio isti. Nekada perspektivni sportista, sada je živeo u invalidskim kolicima i hranio se pomoću cevčica.

 

Njegovo lečenje je bilo veoma skupo, pa je njegova majka osnovala fond kako bi prikupila neophodan novac. Oktobra 2017. sistem zdravstvenog osiguranja Australije (NDIS) im je smanjio pomoć od 492.000 dolara godišnje na samo 135,000 i čak je Kejti ispala dužna državi.

 

Pod pritiskom medija, ova sredstva su joj vraćena, a NDIS je saopštio da je došlo do greške. Kejti Balard se obradovala što će moći da nastavi da leči svog sina, koji je pokazivao blagi napredak i počeo da pomera ruke, ali to nažalost nije potrajalo.

 

Od komplikacija koje je opaka bolest izazivala Sem je preminuo novembra 2018. i rasplakao celu naciju. Imao je samo 27 godina, poslednjih osam je proveo paralizovan, a poslednje reči koje je rekao svojoj brižnoj majci bile su: “Volim te”.

 

(Kurir.rs/ Espreso)