Samo danas moći ćete vidjeti super rijetki Plavi mjesec: Evo gdje ga možete gledati i u koliko sati

Sljedeći Super Plavi Mjesec dogodit će se tek 2037., kada će se dva dogoditi relativno blizu jedan drugome.

U srijedu (30. kolovoza) će izaći jedan od najvećih i najsjajnijih mjeseca u godini. Ovaj puni Mjesec se naziva Plavi Mjesec, izraz koji može predstavljati jednu od dvije stvari: ili treći puni Mjesec u sezoni koja ima četiri puna Mjeseca; ili, češće, drugi od dva puna mjeseca koji padaju u kalendarskom mjesecu.

 

I baš kao i prošli puni Mjesec 1. kolovoza, i ovaj će Plavi Mjesec biti “supermjesec”, popularan izraz za puni Mjesec koji se javlja kada je naš prirodni satelit bliže Zemlji, zbog čega izgleda samo malo veći na nebu . Nakon zalaska sunca u srijedu, ovaj Super Plavi Mjesec izaći će na istoku. Ali ako su uvjeti loši za promatranje mjeseca u vašem području, imate sreće: Virtualni teleskopski projekt čiji je domaćin astronom Gianluca Masi iz Rima, Italija, ugostit će besplatan livestream događaja koji počinje u 23:30. 30. kolovoza (03:30 GMT 31. kolovoza).

Budući da mjesečev ciklus traje 29,5 dana, tehnički postoji 12,4 puna mjeseca svakih 365 dana; to znači da u prosjeku svakih 2,8 godina ima 13 punih mjeseci u 12 mjeseci. To ipak nije točan prosjek. Prije ovogodišnjeg Plavog Mjeseca, zadnji put se takav događaj dogodio 22. kolovoza 2021.; sljedeći će se održati 19. kolovoza 2024. godine

.https://www.youtube.com/watch?v=TpX_G3pYPV8

Vrlo rijetka pojava

Ovaj Plavi Mjesec se obično naziva “supermjesec” zbog njegove udaljenosti od Zemlje u vrijeme punog Mjeseca. Budući da je Mjesečeva orbita eliptična ili ovalnog oblika, ponekad je bliži Zemlji od ostalih. Kada se puni Mjesec dogodi dok je Mjesec blizu svoje najbliže točke Zemlji, Mjesec se može činiti do 14% veći na nebu. Iako ta promjena veličine nije sasvim dovoljna da bude vidljiva većini promatrača neba, dovoljna je da ove mjesece učini vidljivo svjetlijim i vrijednima vremena da ih vidite na noćnom nebu.

 

Ovi povećani mjeseci su se nazivali perigejskim punim mjesecima, sve dok se izraz “supermjesec” nije uvriježio prije otprilike deset godina. Supermjeseci, iako nisu mjesečna pojava, nisu baš rijetki; mogu se dogoditi dva do pet puta godišnje. U stvari, prema NASA-i, gotovo 25% svih punih Mjeseca su supermjeseci. Takozvani “Super plavi mjesec”, kombinacija Plavog mjeseca i supermjeseca, događa se rjeđe. Iako je moguće da postoje dva Super Plava Mjeseca u jednom mjesecu, prosječno vrijeme između njih je 10 godina, a može ih dijeliti čak 20 godina, prema NASA-i.

 

Sljedeći Super Plavi Mjesec dogodit će se tek 2037., kada će se dva dogoditi relativno blizu jedan drugome — jedan u siječnju i drugi u ožujku. Super Plavom Mjesecu na nebu će se pridružiti Saturn, koji će također izaći iz svoje najveće i najsjajnije pojave 2023. Planet s prstenom bit će točno iznad i desno od Mjeseca, iako bi ga moglo biti teško uočiti zbog blještavila svijetao, pun mjesec.