U Sloveniji troje mrtvih. Proglašeno izvanredno stanje, tijekom noći novo pogoršanje

REKORDNE padaline koje su uglavnom uzrokovale poplave u sjevernom dijelu Slovenije nisu ni blizu kraja, upozorio je u petak meteorolog Brane Gregorčič iz Slovenske agencije za okoliš (Arso). Glavnina najjačih pljuskova premjestit će se prema jugoistoku zemlje, a zatim uz granicu s Hrvatskom prema sjeveroistoku.

 

“Vrijeme je učinilo svoje”, rekao je Gregorčič na današnjoj konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, količina oborina koja je pala u 12 sati bila je i veća od najvjerojatnijih scenarija, ponegdje je palo oko 200 milimetara oborine po četvornom metru.

ARSO: Sava će ujutro na granici imati protok između 3600 i 3900 m3/s

“Protok Savinje u donjem toku stabilizirao se na 1500 m3/s. Zajedno sa Savom, koja na ušću u Savinju ima protok od oko 2300 m3/s, poplavni će val tijekom noći krenuti prema Hrvatskoj.

Vatrogasci s mora krenuli u pomoć

Vatrogasci s mora došli pomoći građanima na kontinentu.

Slovenski hidrolog: Protok Save u Hrvatskoj će biti poput onog iz 2010. godine

“U prvom dijelu noći pljuskovi će još biti u središnjoj, istočnoj i južnoj Sloveniji. Uz jače pljuskove, koji na pojedinim područjima mogu nakratko prestati, moguća su izlijevanja bujičnih rijeka i potoka, što će pridonijeti dodatnoj količini vode većih rijeka.

Osoblje nuklearke Krško je u stanju pripravnosti zbog nabujale Save

Nuklearna elektrana Krško u sigurnom je i stabilnom pogonu na snazi. Zbog velikog protoka i visokog nivoa rijeke Save s pozornošću pratimo situaciju; osoblje elektrane u stanju je pripravnosti, objavili su iz NE Krško.

Na oprezu zbog nabujale Save

U Posavju su na oprezu zbog nabujale Save. Sve hidroelektrane na donjoj Savi privremeno su zaustavljene, njihove ekipe su u pripravnosti. Situacija je još uvijek pod kontrolom, no probleme bi mogli uzrokovati i porast Save i Krke.

U Celju je evakuirano više od 4000 stanovnika

Evakuacija Lisca, Špice, Otoka, Starog Grada, Brega i Donjeg Polula bila je u završnoj fazi oko 17:30. Ima preko 4000 ljudi koji su evakuirani.

Slovenski premijer: Šteta će biti rekordna, najveća u samostalnoj Sloveniji

“Priroda se nad većim dijelom Slovenije obrušila kao nikad prije. Već danas znamo da će štete biti rekordne, vjerojatno najveće u povijesti samostalne Slovenije”, rekao je premijer Robert Golob u obraćanju građanima. Situacija je katastrofalna i zato će Slovenija prihvatiti svu pomoć koja joj se nudi, rekao je Golob.

U Sloveniji je izvanredno stanje

Slovenski premijer Robert Golob vratio se s godišnjeg odmora zbog izvanredne situacije. U 19.30 zajedno s ministrom obrane Marjanom Šarcem, zapovjednikom Civilne zaštite Srečkom Šestanom i hidrologom Janezom Polajnarom predstavit će stanje poplava u Sloveniji.

 

Na terenu je 250 vojnika sa svom mogućom mehanizacijom, aktivirane su sve snage za zaštitu i spašavanje, ako ne bude drugog načina, spašavat će se i sanitetskim oklopnim vozilima, rekao je ministar obrane Marjan Šarec.

 

U zemlji je izvanredno stanje, aktiviran je Državni plan zaštite i spašavanja od poplava. Sve raspoložive jedinice Slovenske vojske i Civilne zaštite su na terenu.

Slovenci: Vodni val će nastaviti svoj put prema Hrvatskoj, čuvajte se, susjedi

“Veliku zabrinutost izaziva trenutni radarski prikaz oborina, koji pokazuje jake pljuskove koji će se nastaviti do kasno u noć, a vjerojatno i ujutro. Nažalost, nastavlja se najgori scenarij”, objavili su Slovenci.

U Sloveniji troje poginulih, bujice, evakuacije. I još nije gotovo

Troje poginulih, poplavljena naselja, klizišta, zatvorene prometnice, bujice koje nanose golemu štetu infrastrukturi posljedica su rekordnih oborina u zapadnoj i središnjoj Sloveniji sinoć i danas. Nevrijeme se seli prema jugoistoku, gdje su već uključene sirene za opasnost.