ZNATE LI KAKO JE NASTALA BARBIKA? Prva lutka sa likom ODRASLE ŽENE nije bila namijenjena djeci

Koliko dobro poznajete lutku koja je mnogima obilježila djetinjstvo?

Prije 64 godine, 9. marta 1959, prva Barbi lutka izložena je na američkom sajmu igračaka u Njujorku. Visoka skoro 28 centimetara, Barbi lutka bila je prva masovno proizvedena lutka za igranje sa izgledom odrasle osobe u SAD. Tokom prve godine prodata je u 350.000 primeraka, a tada je koštala tri dolara. Danas je toliko popularna, da se svakog minuta proda više od 100 komada!

Žena koja je stajala iza kreacije Barbi lutke bila je Rut Hendler. Ona je sa suprugom 1945. godine osnovala “Mattel, Inc.”, nakon što je videla kako njena ćerka ignoriše svoje lutke koje su vizuelno ličile na bebe. Umjesto njima, zanimala se papirnim lutkama sa izgledom odraslih žena. Rut je inspiraciju pronašla u Bild Lili, njemačkoj lutki napravljenoj 1952. godine, zasnovanoj na liku iz stripa.

 

Prva Barbika izgledala je znatno drugačije u odnosu na one koje se prodaju danas, a koje proizvodi fabrika igračaka na masovnom nivou po imenu “Matel”. Prvobitno je reklamirana kao poklon odraslim muškarcima u prodavnicama duvana, a kasnije je postala popularna među djecom.

Matel” je kupio prava na Lili i napravio sopstvenu verziju, koju je Handler nazvala po svojoj kćerki Barbari.

 

Barbika je često kritikovana da promoviše samo jednu vrstu nerealističnog tkelesnog imidža, tako da je 2016. prošla kroz ogromnu promjenu, sa sedam novih tonova kože, 22 boje očiju, 24 frizure i tri nova tipa tijela, “visok, zaobljen i sitan”. Planirano je još više novih Barbika, među kojima i širok dijapazon lutki sa invaliditetima. Barbi je imala samo dvije godine kad je dobila prvog dečka, nazvanog po sinu kreatorke Rut, Kenetu. Tako je nastao čuveni Ken.

Od 1970-ih na meti kritika našlo se gomilanje dizajnerske odjeće lutke Barbi, automobila i “kuća snova” pod izgovorom da podstiče djecu da budu materijalisti. Takođe, procjene da bi, da je bila živo biće, njene mjere bile 36-18-38 navele su mnoge da tvrde da je Barbi djevojčicama davala nerealan i štetan primjer i podstakla negativnu sliku o tijelu.

 

Uprkos brojnim oprečnim mišljenjima, Barbi je konstantno rasla i premašila milijardu dolara godišnje do 1993. godine. Od 1959. godine, preko milijardu lutaka iz porodice Barbi je prodato širom svijeta, što ju je načinilo svjetskom ikonom. To danas dokazuje i film “Barbie” koji je snimljen po istoimenoj lutki, a u kojem glavnu ulogu tumači popularna glumica Margo Robi.

 

(MONDO)