Čak 40 metara pod vodom leži zastrašujući Lavlji grad: Pogledajte zašto ovo jezivo mjesto naziva i ‘Atlantidom’

Iznenađujući sporedni učinak bio je taj da grad ostaje kao vremenska kapsula razdoblja kada je bio potopljen.

U dubinama jezera Qiandao na istoku Kine, 40 metara ispod površine, leži zaboravljeni grad, stručnjaci su nazvali “kineskom Atlantidom”.

 

Ovaj potopljeni grad poznat kao Lavlji grad ili Shi Cheng otkriven je ili, točnije, ponovno otkriven 2001. godine, a do 2017. otvoren je kao ronilačko odredište za turiste, čuvajući svoj savršeno očuvani izgled.

No, kakva je povijest Lavljeg grada i kako se našao pod vodom? Smatra se da je Shi Cheng izgrađen tijekom istočne Han dinastije između 25. i 200. godine nove ere. Bio je politički i ekonomski centar u istočnoj provinciji Zhejiang, s regionalnim središtem moći u gradu, prenosi Independetnov Indy100.

 

Zidine grada, koje potječu iz 16. stoljeća, imale su pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiri u starim kineskim gradovima, a široke ulice sadrže 265 svodova ukrašenih kamenim radom zmajeva, feniksa i lavova.

https://www.youtube.com/watch?v=yql86vBEAcM

Kako su ga potopili?

Međutim, 1959. godine kineska vlada odlučila je izgraditi hidroelektranu na tom području i, pomalo šokantno, odlučila je potopiti grad kako bi to postigla.

To nije značilo samo uklanjanje povijesnog artefakta. Za projekt je bilo potrebno premjestiti više od 300.000 ljudi, što je konačno rezultiralo nastankom jezera Qiandao.

Iznenađujući sporedni učinak bio je taj da grad ostaje kao vremenska kapsula razdoblja kada je bio potopljen. Budući da voda koja ga je prekrila nije sadržavala ništa korozivno i nije pogodovala morskom životu, ostaci su u savršenom stanju.

 

Iako je još uvijek funkcionirao kao grad do sredine 20. stoljeća, Lavlji grad još uvijek nije potpuno kartiran. Ronitelji sada polako istražuju svaku zgradu, strukturu, svod, cestu i kuću kako bi konačno sastavili potpunu sliku kako je grad izgledao. Do tada će ostati barem djelomično obavijen misterijem, kao što je kineska verzija Atlantide.