IVAN JE IZMISLIO NOVI NAČIN GRIJANJA SA MINIMALNIM TROŠKOVIMA: TVRDI DA 80 KVADRATA ZAGRIJE ZA 20 KM MJESEČNO

Grijanje na pelet, uz pomoć toplotnih pumpi, solarnih panela, invereter klima itd, sve su to rješenja novije generacije koja zahtjevaju ne tako male troškove, a grijanje na magnete o kojem je posljednjih godina zbog ekonomičnosti bilo dosta riječi, stiglo je i na ove prostore.

Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dvije velike kuće koje grijemo na toplotne pumpe i to odlično funkcioniše, ali grijanje na magnete je pet puta isplativije.

U radionici poznatog slavonskog inovatora Ivana Jakobovića nastao je prije nekoliko godina izum o kojem su hrvatski mediji dosta pisali, a pažnju je privukao svima koji muku muče sa visokim računima za grijanje tokom zimskih mjeseci. Ovaj Slavonac prethodno se proslavio postrojenjem za biodizel sa nula posto sumpora, dok je njegov naknadni izum grijanja na magnete, zainteresovao i programere iz jedne domaće kompanije.

 

Htjeli smo da napravimo neku drugu mašinu, ali ona nije ispala kako smo očekivali, pa nam je potpuno slučajno palo na pamet da napravimo nešto novo i probamo da li grijanje na magnete stvarno radi – priča suvlasnik kompanije koji je po zanimanju programer.

Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dvije velike kuće koje grijemo na toplotne pumpe i to odlično funkcioniše, ali grijanje na magnete je pet puta isplativije – ističe sagovornik koji potom objašnjava i princip funkcionisanja ovog uređaja.

Međutim, iako je sistem svakako interesantan sa tehničke strane, ostaje pitanje praktične upotrebe i mogućnosti instalacije.

 

Na osovinu elektromotora postavi se disk sa stalnim magnetima koji se potom okreću, a iznad njih se stavi bakarna ploča koju oni potom zagrijavaju. Prema prvim mjerenjima koja su izvršena, za grijanje kuće od 200 i više kvadrata mjesečni troškovi iznose negdje oko 15 eura. Računica govori da je grijanje na magnete jeftinije od toplotnih pumpi otprilike pet puta, a s obzirom da je pelet pet puta skuplji od toplotnih pumpi, ispada da je grijanje na pelet 25 puta skuplje u odnosu na magnete – priča sagovornik koji napominje da mjesečno za dvije obične prostorije koje grije na pelet potroši 320 eura.

Ipak, ovakav vid grijanje nije pogodan za zagrijavanje stanova jer proizvodi dosta buke, te je rezervisan za kuće, tačnije za podrumske prostorije.

 

Za sada u Srbiji postoji nekoliko ljudi koji se griju na magnete više od četiri godine. Baš nam se javio čovjek koji vikendicu od 80 kvadrata grije po cijeni od 1.200 dinara mjesečno (20 KM) – kaže sagovornik koji napominje da je sve više onih koji se interesuju za prelazak na ovakav vid grijanja.

Svakako, početno ulaganje i u ovom slučaju postoji, a prema riječima sagovornika, instalacija uređaja koji grije uz pomoć magneta košta oko 2.000 eura, ali je potrebno i pronaći majstore sa adekvatnim znanjem koji bi takav uređaj mogli da vam instaliraju u kući, prenosi Bh-index.