Misteriozne kamene kugle u BiH: Najveća ima 37 tona, može ih se naći i u Hrvatskoj

Brojni su pokušali dati odgovor na pitanje postanka kamenih kugli. Jedna od teorija je da su kugle ostaci meteorita, drugi tvrde da su nastale povlačenjem glečera, a naravno, ima i onih koji zasluge pripisuju drevnim, pa čak i vanzemaljskim civilizacijama

Iako znanost strelovito napreduje na raznim područjima i svakodnevno ostvarujemo nova saznanja, mnoge su pojave na Zemlji i dalje veliki misterij. Jedna od njih su kamene kugle koje se pojavljuju diljem svijeta, od Meksika do Novog Zelanda, no neki od najimpresivnijih primjeraka mogu se pronaći u susjednoj Bosni i Hercegovini.

 

Općina Zavidovići dom je nekoliko desetaka kamenih tvorevina među kojima je i jedna koja teži 37 tona te je proglašena najvećom u Europi, no uglavnom su znatno manje. Ipak, njihov precizan, simetričan oblik odaje dojam da nisu prirodna pojava, no nitko sa sigurnošću ne može reći kako su nastale.

U našem okružju, osim u BiH, slične kugle mogu se pronaći u Sandžaku na sjeveru Albanije, selu Kremna na zapadu Srbije, te u Dalmatinskoj zagori kod Šibenika i na još nekoliko lokacija, navodi Pixsell. Ipak, najimpresivnije su strukture u Bosni gdje je 2016. godine u Podubravlju otkopana već spomenuta najveća kamena kugla u Europi ako ne i u svijetu, dok je nalazište Grab-Mećevići najveće u Europi.

 

Brojni su pokušali dati odgovor na pitanje postanka kamenih kugli. Jedna od teorija je da su kugle ostaci meteorita, drugi tvrde da su nastale povlačenjem glečera, a naravno, ima i onih koji zasluge pripisuju drevnim, pa čak i vanzemaljskim civilizacijama. Većina znanstvenika pak tvrdi da su nastale prirodnim putem.

Osim što su misteriozne i zanimljive za promatranje, bosanske kugle privlače i posjetitelje koji se nadaju boljem zdravlju i vitalnošću. Mještani će pričati o turistima koji su došli bolesni, a otišli u mnogo boljem stanju, ili parova koji su dugo imali problema sa začećem, a nakon što su neko vrijeme boravili u blizini kugli, ubrzo bi postali roditelji. Kažu i da su stanovnici okolnih mjesta zdravi i dugovječni.