“Ne znam koliko puta me je ugrizao” Spavala je s psom sve dok nije pokušao živu da je pojede

Tia Lukas (41) uživala je u vremenu provedenim sa svojim ljubimcem, pitbulom Herkulesom, toliko da mu je dozvoljavala da spava sa njom u krevetu, sve dok njen ljubimac jednog dana nije izgubio kontrolu i umalo je živu pojeo.

Tija je bila kod kuće u Luisvilu u Teksasu sa svojim prijateljem Piterom, kojem je željela da pokaže svoje novo štene, kada se Herkules skočio na njih, piše “Njujork Post”.

 

– Štene nije moglo da se popne na kauč pa sam ga ja podigla. Pitbul je tada skočio na mog prijatelja, uhvatio ga za vrat, a ovaj je počeo da krvari – prisjetila se Tia.

 

Pokušala je da odvoji mahnitog psa od prijatelja i kada je uspjela, gurnula ga je u kupatilo, misleći da je ona bezbjedna sa psom u sobi.Mora da je namirisao Piterovu krv svuda po meni pa je počeo da me napada. Ne sjećam se mnogo toga. Sjećam se da sam pogledala dole i da mi je meso bilo otkinuto sa ruke. Ne sjećam se tog osjećaja, ali znam da sam vikala: “Herkules, to sam ja! – priča Lukas.

 

Pas je ujedao po cijelom telu

Pas je uspio da otkine dvije trećine Tijine desne ruke, pojeo joj je biceps i zabio zube u nogu i stopalo.

 

Tijino zapomaganje i poziv upomoć doveli su kćerku Tanu (20) i njenog muža Harlija (21) u sobu. Tana je vidjela da pas pokušava da me ubije. Ispružila je ruku prema meni, ali nisam uspjela da je zgrabim. Pas me je držao za nogu i vukao dalje. Tanin muž je uspio da uhvati psa i skine ga sa mene. Ne sjećam se tog dijela, ne znam ni da sam se onesvijestila – nastavlja Tia.

Harli je uspio da odvoji psa od Tije i iznese je napolje, kada je na lice mjesta stigao i policajac Džordan Poter, koji joj je pružio prvu pomoć dok nisu stigla ambulantna kola. Ne znam koliko puta me je pas ugrizao. Mislim da je napad trajao oko pet minuta i mislila sam da ću umrijeti! Nekako sam se borila da ostanem živa. Podvezali su mi ruku i doktor je kasnije rekao da bih vjerovatno iskrvarila da mi policajac nije odmah pomogao – komentariše Tia.

 

Pronašle ga napuštenog pored puta

Tana i Harli su dvije godine ranije pronašli Herkulesa napuštenog pored puta, prekrivenog opekotinama od cigareta. Međutim, Tia kaže da Herkules nikada ranije nije pokazivao znake agresije i čak je spavao u krevetu sa njom noć prije napada.

Službenica za kontrolu životinja Amanda Navaro pozvana je na lice mjesta odakle je uzela psa, a Tija je prebačena u bolnicu, gdje je provela 19 dana, od toga dva na respiratoru. Imala je stotine šavova po rukama, nozi i na stopalu, ali je prošla i kroz šest operacija, gdje joj je na posljednjoj izvađen mišić iz leđa i transplantiran u ruku, kako bi zamijenio biceps. Mogu nekoliko centimetara da savijem ruku. Nije ukočena, još je natečena i zglob se uopšte ne pomjera, nervi i tetive su mi zgnječeni. Za svaki centimetar ruke koji je oštećen, potrebno je mjesec dana oporavka. Ne mogu mnogo da je koristim i stalno me boli – kaže Tia.

 

Ova žena je pokrenula i humanitarnu akciju putem koje skuplja novac za bolničke troškove, a pas je predat policiji na licu mjesta i ubrzo je uspavan. Za sada niko ne zna šta je izazvalo Herkulesovu agresiju, a čitav događaj ostavio je traumatične posljedice na njegovu gazdaricu. Nikada ranije nije bio agresivan. Jednom sam ga čula da laje kada ga je nešto natjeralo da skoči. Nemam pojma zašto se ovo dogodilo. Spavao je u krevetu sa nama. Ne znam šta ga je pokrenulo – priznaje Tia.

 

Pitbulovi su često izvor debate, pri čemu neki insistiraju da su ovi psi simpatični i pogodni kućni ljubimci, dok drugi zapažaju ponekad smrtonosne nivoe agresije. Oni čine samo šest posto populacije pasa, ali su odgovorni za 68 posto napada pasa i 52 posto smrti povezanih sa psima od 1982. godine, piše “Tajm”. Nikada nisam imala problema sa psima, a sada ih se plašim. Ne mogu da im priđem! Čak i kada vidim da neko šeta psa na povocu, osjetim da ću dobiti napad panike – zaključila je nesrećna Tia, prenosi Blic.