Nova istraživanja otkrivaju da je Mesec za ‘dlaku’ mlađi od Zemlje: Šta ovo u stvari znači?

Sitni kristali iz lunarne prašine koju su naučnici proučavali, otkrila im je da je Mesec stariji nego što se pre mislilo.

Naučnici smatraju da je Mesec nastao nedugo nakon stvaranja Zemlje, pre otprilike 4,4 milijarde godina, kada je Sunčev sistem još uvek bio mlad. Pretpostavka je da je tada objekt veličine Marsa udario o tek formiranu i užarenu Zemlju i odlomio ogroman oblak krhotina od kog je nakon nekog vremena nastao Mesec.

Prema novom istraživanju, naš prirodni satelit stariji je nego što smo mislili, i to dobrih 40 miliona godina. “To znači da je Mesec star najmanje 4.46 milijardi godina, i da je za dlaku mlađi od Zemlje, koja ima 4.54 milijarde godina”, rekla je geološkinja Dženika Grir sa Univerziteta u Glazgovu, prenosi Sajens alert.

Proučavali kristale sa Meseca

Stručnjaci su do nove procene starosti Meseca došli nakon proučavanja sićušnih zrnaca kristala u lunarnim uzorcima prašine sa Apola.”Ovi kristali su najstarije poznate čvrste materije nastale nakon snažnog udara. A budući da znamo koliko su ti kristali stari, možemo odrediti Mesečevu hronologiju”, navodi astronom Filip Hek sa Univerziteta u Čikagu.

Mada nije sasvim poznato kako i kada je tačno nastao Mesec, prisustvo nekih specifičnih elemenata snažno ukazuje na zemaljsko poreklo. Stoga u naučnoj zajednici dominira hipoteza o velikom udaru. Procene o tome kada se on dogodio su do sada se razlikovale, a prema najnovijoj studiji izgleda da se to desilo mnogo ranije od prethodnih pretpostavki.

Kristali su se formirali nakon što se ohladio okean lunarne magme”

Kristali prašine su izvrstan način za praćenje starosti uzorka zbog neobičnog načina na koji nastaju. Naime, oni prilikom nastanka sadrže uranijum. Tokom vremena radioaktivni uranijum u kristalima prašine se raspada u olovo, i to poznatom brzinom. Naučnici zato mogu da analiziraju razmere urana i olova u kristalima prašine i da utvrde pre koliko vremena je nastao.

Stručnjaci kažu da su ovi kristali stvoreni nakon što se Mesečeva površina stvrdnula i kada se ohladio okean lunarne magme. “Dok je površina bila rastopljena, kristali prašine nisu mogli da se formiraju i opstanu. Dakle, svi kristali na Mesečevoj površini morali su da se formiraju nakon što se okean lunarne magme ohladio”, rekao je Hek.

 

Izvor: Index