OCU PREDRAGU SE SVETA PETKA JAVILA U SNU, ONO ŠTO MU JE POKAZALA PAMTIĆE ZAUVEK: PITAO JE DA LI IMA KRST, A ONDA…

Prema svedočenju oca Predraga Popovića kome je Sveta Petka došla u san, znaćete da je ovo znak od Boga samo ako se u snu pojavi i znak krsta.

Imao sam priliku da razgovaram sa Svetom Petkom i da je vidim, što je ostavilo na mene dubok trag. U to vreme sam bio veroučitelj, živeo sam u Vrnjačkoj Banji, a moja supruga je bila trudna sa Teodorom. Ujutru je trebalo da idemo na liturgiju. Te noći sam sanjao prizor, pozadine nije bilo, samo svetlo, a jedna monahinja je mazila, ljubila i tešila moju trudnu suprugu. Otac Gerasim mi je rekao da se san ne tumači ukoliko u njemu nema znak krsta, jer sam đavo može da uzme oblik svetitelja, ali krst ne može. Prilazim joj i ona mene. Pitao sam je: „Ko ste vi“, ona odgovara, „Ja sa mati Paraskeva“, Imate li vi krst“ – pitao sam je.

Ona pomera odoru, a ispod nje krst od orahovine. Ja sam se povukao, a ona je nastavila da teši moju suprugu. Krenuli smo u crkvu ujutru, kada sam se probudio, otišao sam u oltar gde sam pomagao i pogledao sam da li je neko ustao da moja supruga sedne. Pogledam i vidim Ivana sedi, a pored nje monahinja u crnom i mazi je i ljubi je i grli je, baš kao u mom snu. Završava se liturgija, Ivana prilazi sa ovom monahinjom i kaže: „Ovo je mati Paraskeva iz manastira Svete Petke kod Šapca.“ Ja joj kaže šta se dogodilo prethodne večeri, a ona se okrene mojoj supruzi i kaže joj: „Dušo, ne brini tebe je mati Paraskeva uzela pod zaštitu, biće sve u redu i porodićeš se bez problema.“ – ispričao je otac Popović.

 

– Ovaj san za mene je bio potvrda da je muž glava i da oboje treba da znamo za to, Gospod se otkriva i meni i njoj, to je brak, dvoje kao jedno telo, meni se Gospod javio u snu, a njoj na javi – objasnio je otac Popović.

 

(Espreso/Srbija danas)