Otac Tadej mudro objasnio: Zašto Bog nekom daje sreću a nekome poteškoće

Kakvim se mislima bavimo – takav nam je život. Ako su nam misli mirne i tihe – eto nam mir. Ako su nam misli negativne – eto nam nemir

Otac Tadej jedan je od najcenjenijih monaha i mislilaca kod pravoslavaca. Danas vam prenosimo njegovo mišljenje o tome zbog čega neko živi dugo, a neko ne, odnosno zašto Bog nekome produžava život, a nekom skraćuje.

 

“Zbog pokajanja Gospod produžava život. Ako čovek ostane uporan u zlu, da se ne bi zlo proširilo, onda gospod skraćuje život, koji je moćan i pravosudan, i to je Njegova promisao.Pre je bio jedan car, koji je želeo da uvede nešto potpuno novo, da ukine Svetu Crkvu.

Da nema ni sveštenstva, nego da svako sebi bude sveštenik. Zbog toga je car imao viđenje – evo, čoveče, pošto si uporan u zlu, brišem ti 12 godina života. Život nam je dat da obavimo poslušanje, ali mi nikako ne možemo da se uskladimo.

 

 

Zato prolazimo kroz mnoge bolove i patnje. Te patnje su nam potrebne da ne bude kako mi želimo i to nas održava u smirenju. Da nije toga, mi bi podivljali; ko bi smeo nešto da nam kaže? Usijane glave. Smiri se, pa će biti dobro”, rekao je otac Tadej.

Otac Tadej bio je jedan od najcenjenijih duhovnika novijeg vremena. Rođen je 1914. godine u Vitovnici, nadomak Petrovca na Mlavi, kao Tomislav Štrbulović. Kao bolešljivo dete koje nije moglo da se bavi zemljoradnjom, roditelji su ga upisali na zanat, nakon čega je otišao u Beograd da radi.

 

Izvor: Stil.rs