Prvo vanatmosfersko obaranje u istoriji: Izrael presreo iransku raketu u svemiru sistemom Arrow 3

U veoma važnom dostignuću, izraelski i britanski mediji izjavljuju da je Izrael postao prva zemlja na svetu koja je oborila balističku raketu van atmosfere u prvom zabeleženom slučaju „rata u svemiru“!

 

Slučaj sadrži važne detalje posebno kada se ima u vidu da su raketu ispalili neki „momci u papučama“, Huti u Jemenu.

 

Izraelski zvaničnik prvi put naglašava da je “Iran stajao iza napada i da je projektil očigledno iranski”.

 

Postoji mogućnost da je upravo ovaj napad doveo do navodne promene planova i raspoređivanja nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer (CVN-69) i njene borbene grupe zajedno sa nuklearnom podmornicom klase Ohajo u Crveno more.

 

Sa druge strane, u kontekstu neverovatnih tenzija na Bliskom istoku i podrške Izraelu iz Sjedinjenih Država, koje su poslale i drugi nosač aviona u region sa grupom brodova koja ga prati, libanska grupa Hezbolah pokazala je svoje protivbrodske rakete „Noor“.

 

Neverovatan atmosferski snimak projektila sistema Strela

Projektil, za koji se veruje da su ga ispalili jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran, prešao je razdaljinu od oko 1.600 km iznad Arapskog poluostrva i leteo je visoko u atmosferi pre nego što ju je presreo izraelski sistem Arrow (Strela) na visini od 100 km od površine Zemlje, prema britanskom Telegrafu.

https://twitter.com/i/status/1720055666092515541

Karmanova linija na 100 km se takođe često uzima kao granica između atmosfere i svemira.

 

Čini se da je to bio prvi put da je PVO sistem Arrow presreo balističku raketu van testa, naglašava američki medij Breaking Defence. IDF je saopštila da su vazdušni sistemi detektovali putanju rakete i presreli je „u najprikladnijem operativnom vremenu i lokaciji“.

 

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su “presrele raketu zemlja-zemlja u oblasti Crvenog mora” u poruci od 2. novembra na društvenoj mreži X. IDF nisu potvrdili da li se presretanje dogodilo van atmosfere.

 

Stanovnici južnog izraelskog grada Eilata prijavili su da su tada čuli veliku eksploziju, navodi Telegraf, ali nije jasno kako se presretanje projektila dogodilo van Zemljine atmosfere.

 

Stručnjaci kažu da bi raketa imala male šanse da stigne do cilja jer je lansirana sa udaljenosti od oko 1600 kilometara.

Njeno presretanje, rekao je izraelski odbrambeni zvaničnik britanskom listu, „prvenstveno pokazuje Iranu, koji je stajao iza lansiranja i isporučio raketu, da Izrael ima sposobnost da deluje protiv svakog raketnog programa i da to ima mnogo šire implikacije na regionalni sukob“.

 

Ostaje nepoznato koju su iransku balističku raketu lansirali iz Jemena. Huti prvenstveno koriste balističku raketu Kader, poboljšanu verziju iranskog Shahab-3.

 

Huti ne prestaju sa napadima na Izrael

Operacija je bila treća na meti Izraela i biće ih još, rekao je portparol vojske Huti Jahja Šari u televizijskoj izjavi. Šari je rekao da će se napadi nastaviti sve dok “agresija Izraela” ne prestane, misleći na rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

 

Podsetimo, Huti su zvanično objavili rat Izraelu, najavljujući napad velikih razmera balističkim, krstarećim projektilima i bespilotnim letelicama na izraelske ciljeve.

 

Jemen je prva zemlja koja je ušla u rat protiv Izraela. To znači da je snagama koje čine „Osovinu otpora“ naređeno da eskaliraju i postepeno uđu u rat sa Izraelom.

 

Izraelska Strela

Sistem Arrow je razvijen od strane Israel Aerospace Industries u saradnji sa izraelskim i američkim odbrambenim gigantima i smatra se jednom od najnaprednijih tehnologija odbrane protiv balističkih raketa na svetu.

https://twitter.com/i/status/1719644349816770628

Ovaj PVO sistem je projektovan za uništavanje ciljeva na dometu do 3500 km i visini do 100 km. To je „kruna” izraelske antibalističke odbrane, koja ima za cilj da zaštiti jevrejsku državu od pretnji balističkih arsenala nekonvencionalnim bojevim glavama, kao što je iranska.

 

Izraelski balistički odbrambeni sistem sastoji se od četiri sistema:

 

Gvozdena kupola, dometa do 70 kilometara, Davidova praćka, dometa 70-200 kilometara, Strela 2, za veće udaljenosti i Strela 3, za projektile koji dolaze sa udaljenosti do 2.500 kilometara.