Rover na Marsu naišao na nevjerojatan prizor: Pogledajte što je snimio na površini Crvenog planeta

Ovo je najbolji dokaz vode i valova koji smo vidjeli u cijeloj misiji”.

NASA-in marsovski rover Curiosity fotografirao je kamenje utisnuto sitnim mreškama iz drevnog jezera. A ti sićušni valovi su najjasniji dokaz dosad da je voda nekada postojala na Crvenom planetu. Znakovi mreškanja otkriveni su zaleđeni u marsovskim stijenama na obroncima planine Sharp. Iako je Curiosity prešao mnoge naslage stijena položene u drevnim jezerima, znanstvenici prije nisu vidjeli tako živopisne tragove u stijenama.

 

“Ovo je najbolji dokaz vode i valova koji smo vidjeli u cijeloj misiji”, rekao je u izjavi Ashwin Vasavada, projektni znanstvenik Curiosityja u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji. “Uspeli smo se kroz tisuće stopa jezerskih naslaga i nikada nismo vidjeli ovakve dokaze – a sada smo ih pronašli na mjestu za koje smo očekivali da će biti suho.”

Od prošle jeseni, rover istražuje područje koje znanstvenici nazivaju stijenama koje sadrže sulfate. Znanstvenici vjeruju da je ovo područje, bogato solju, nataloženo kada je drevno jezero bilo gotovo suho. Ali valovi su nastali na dnu plitkog jezera jer su vjetrovi stvarali valove na površini jezera, remeteći sedimente ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=NuoR4XMmJO0

Nastavlja svoje istraživanje

 

Oznake mreškanja nalaze se oko 0,8 kilometara uz Mount Sharp, planinu sačinjenu od slojeva kamenja koja bilježi povijest Marsa. Planina visoka 5 km nekoć je bila prošarana jezerima i potocima, što ju čini intrigantnim područjem za traženje znakova drevnog života na Marsu, navodi se u priopćenju NASA-e.

Curiosity je 16. prosinca 2022. snimio panoramu od 360 stupnjeva sloja stijene poznatog kao “Marker Band” na padini planine. Rover je također pokušao probušiti stijene ovog sloja, u blizini namreškanih obilježja, ali stijene su bile pretvrde. Vozači Curiosityja planiraju potražiti mekšu stijenu u sloju za dodatne pokušaje bušenja.

 

Prisutnost valova u navodno suhom području sugerira da Mars nije iz vlažnog postao suh na jednostavan, linearan način, rekli su istraživači Curiosityja. U blizini namreškanih stijena, istraživači su također vidjeli slojeve stijena s pravilnim razmakom i debljinom. Ove vrste slojeva često se pojavljuju na Zemlji tijekom obrazaca periodičnih promjena. “Drevna klima na Marsu imala je prekrasnu složenost”, rekao je Vasavada, “slično kao na Zemlji.” Dok Curiosity nastavlja istraživati ​​Marker Band, znanstvenici misije se nadaju da će rover dobiti pogled na vjetrom isklesanu dolinu poznatu kao Gediz Vallis visoko na planini Sharp. Čini se da u dolini ima krhotina mokrih klizišta i kanala koji je možda formirala rijeka.