Zanimljiva formula naučnika: Kolika je vrijednost planete Zemlje?

Vemo zanimljivo i neobično pitanje zar ne? Koliko vredi odnosno kolika je vrijednost naše planete Zemlje.

Naša matična planeta je možda najdragocjenije mjesto koje poznajemo, ali nije neprocjenjiva. Zemljiniresursi i vrjednost koju nudi ljudima doprinose nekim nepoznatim, opipljivim troškovima.

Vrsta možda nikada neće morati da brine o kupovini ili prodaji svijeta, ali razmišljanje o tome u smislu konkretnih brojeva može nam pomoći da bolje razumijemo njenu vrijednost -vrijednost planete Zemlje

 

Tako je jedan naučnik je razvio posebnu formulu koja nam omogućava da uradimo upravo to.

 

Prema proračunima Grega Laflina, asistenta profesora astronomije i astrofizike sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Kruzu, Zemlja vrijedi otprilike 5 kvadriliona dolara (ili brojkom sa ovoliko nula 5.000.000.000.000.000 dolara).

Do te cijene je došao nakon što je izmjerio masu, temperaturu, starost planete i druge faktore koji su direktno povezani sa njenom sposobnošću da održi život.

 

Da bi naglasio koliko je Zemlja vrijedna, naučnik Laflin je takođe procijenio vrijednost drugih planeta u našem solarnom sistemu.

 

Naš najbliži komšija Mars košta otprilike isto koliko i polovni automobil po 16.000 dolara, dok Venera vrijedi 2,9 biliona dolara, a Jupiter 1,6 kvadriliona dolara. A najvrjedniji mjesec je Titan, koji se procjenjuje da vrijedi 10 triliona dolara.To je bogatstvo u poređenju sa Venerom, koju je procijenio na mršavu vrijednost od jednog centa.

Laflin ne očekuje da će ovi brojevi imati primjenu u stvarnom svijetu. Umjesto toga, on se nada da će inspirisati ljude da bolje cijene jedini dom koji poznaju -planetu zemlju.

Evo nekih od faktora koji doprinose vrijednosti planete Zemlje:

Prirodne resursi: Zemlja je bogata prirodnim resursima, kao što su voda, minerali, šume i tlo. Ovi resursi su neophodni za naše preživljavanje i blagostanje.

 

Usluge ekosistema: Ekosistem Zemlje pruža nam mnoge usluge, kao što su pročišćavanje vazduha i vode, regulisanje klime i oprašivanje biljaka. Ove usluge su vrijedne bilione dolara svake godine.

 

Biodiversitet: Zemlja ima nevjerovatnu biodiverzitet, sa milionima različitih vrsta biljaka i životinja. Biodiverzitet je važan za očuvanje zdravog ekosistema i za pružanje genetskog materijala koji može biti korišćen za razvoj novih lijekova i tehnologija.

Estetska vrijednost: Zemlja je prelijepa planeta sa raznovrsnim krajolicima i pejzažima. Ova estetska vrijednost je neprocjenjiva i doprinosi našem kvalitetu života.