Zemljina osa se počela pomicati: Znanstvenici misle da znaju i zašto, a evo koje su posljedice

Sada su stručnjaci otkrili da se Zemljina os počinje pomicati iz razloga koji nitko nije predviđao.

Znanstvenici neprestano otkrivaju nove pojave o Zemlji, nedavno su otkrili da voda polako curi prema dolje s površine o čemu smo pisali prije nekoliko dana, a ranije ove godine dokučili su i da se duboko ispod površine krije i jedan masivni ocean.

 

Sada su stručnjaci otkrili da se Zemljina os počinje pomicati iz razloga koji nitko nije predviđao. Esencijalno, nagib Zemlje mijenja se tijekom vremena. Prije nekoliko godina, znanstvenici su to pripisivali globalnom zatopljenju i otapanju ledenih kapa na polovima.

Međutim, stručnjaci su objavili nova istraživanja koja sugeriraju da crpljenje podzemnih voda igra veću ulogu nego što se ranije smatralo. Polovi Zemlje mogu se pomicati s topljenjem ledenih pokrova. Međutim, iscrpljivanje podzemnih voda uzrokovano navodnjavanjem također može učiniti da se dogodi isto.

https://www.youtube.com/watch?v=RMnlMXyTj8k

Posljedice

Iako se stvari odvijaju sporo, sjeverni pol se postupno pomiče prema smjeru Ujedinjenog Kraljevstva, a fenomen teoretski ima kapacitet da tijekom vremena promijeni godišnja doba na Zemlji.

 

Najviše zabrinjavaja, međutim, jest ono što nova studija objavljena u Geophysical Research Letters sugerira o načinu na koji trošimo prirodne resurse Zemlje, posebno kada je riječ o korištenju slane vode na dehidriranim zemljištima.

Ki-Weon Seo sa Sveučilišta Nacionalni sveučilište je ko-lider studije. Rekla je u priopćenju: “Os Zemlje zapravo se puno mijenja. Naše istraživanje pokazuje da među uzrocima povezanima s klimom, redistribucija podzemnih voda zapravo ima najveći utjecaj na pomicanje rotacijske osi.”